De maakbare man

9200000009985102Titel: De maakbare man
Auteur: Maxim Februari
ISBN: 9789044623185
Uitvoering: Paperback

Beschrijving:
Zodra je aan de buitenwereld laat weten dat je verder wilt leven als man, krijg je algauw met vreemde vooroordelen over mannelijkheid te maken. Vrouwen zijn er vast van overtuigd dat je door het gebruik van testosteron een lawaaierige macho wordt, mannen nodigen je broederlijk uit hun motorzaag te komen bekijken. Zo blijkt geslachtsverandering een goede aanleiding eens na te denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid. De maakbare man biedt daarom niet alleen een aantal wetenswaardigheden over hormonen en lichamelijke veranderingen, maar gaat ook kort in op verschillende sociale aspecten van de transitie. Zeer uiteenlopende vragen komen in vogelvlucht aan bod. Wat is het verschil tussen sekse en gender? Is je partner nu opeens heteroseksueel? Zijn er etiquetteregels rondom geslachtsverandering? Krijgt een nieuwe man een adamsappel? Hoe is transitie wettelijk geregeld? Wat is een cisman? En hoe zat het toch met koningin Christina van Zweden?

Persoonlijke mening:
Maxim schrijft vanuit persoonlijke ervaringen over transseksualiteit in de maakbare man. Het boek is onderverdeeld in hoofdstukken waarin de verschillende thema’s aan bod komen gaande van identiteit, taal & etiquette tot lichaam, testosteron en maatschappij.

Ik vond het wel een interessant boek waarin beschreven staat hoe je tot jouw identiteit komt. Jouw gender kan soms afwijken van jouw geboortegeslacht. Ook wordt er beschreven wat er allemaal gebeurt wanneer je start met de hormonenbehandeling. Er wordt ook kort ingegaan waar testosteron vandaan komt.

In de hoofdstukken van taal & etiquette en maatschappij kom je meer te weten hoe je best omgaat met transgenders, wat is done en not-done. De Nederlandse taal maakt niet zoveel onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke taal, terwijl andere talen het verschil wel significant is.

Het boek bevat ook een hoofdstuk over regelgeving, maar ik had hier het gevoel dat dit hoofdstuk al iets verouderd is. Ik heb een eerste druk gelezen van 2013. Misschien is dit aangepast in de laatste druk (2019) van het boek?

Het boek is zeker een aanrader als je meer wil te weten komen over een transman. Het is beknopt en begrijpbaar geschreven.

Rating:
★★★★

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: