Blog #2019-021 “Diagnose ASS”

70274785_1261678164031781_2511557129349890048_n.jpgAl heel mijn leven had ik het gevoel niet van deze planeet te zijn. Wat ik ook deed, ik geraakte er niet aan gewoon, kon het maar niet begrijpen,… maar had geen enkel idee wat de reden hiervoor was.

Zo’n goeie 2 jaar geleden las ik een artikel op het werk over autisme. Dat kon toch niet bij mij autisme, ik ben toch intelligent genoeg, flexibel genoeg,…?!? Het maatschappelijk beeld van autisme is niet zo positief en bijzonder inaccuraat. Daarenboven bestaat “de autist” niet, het spectrum is zo gevarieerd gaande van klassiek autisme tot Asperger. Tegenwoordig (DSM-V) maken ze geen onderscheid meer, alles wordt onder de noemer ASS geklasseerd.

In het artikel stond er een verwijzing naar Asperger. Ik had er nog nooit van gehoord. Terwijl ik mij door het artikel worstelde, begonnen zo de puzzelstukjes wel te dagen. Precies mijn leven die beschreven werd bij het type van Asperger. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Ik ben op zoek gegaan naar een psycholoog, heb mij op de wachtlijst gezet voor diagnosestelling. Schandalig dat de wachttijden voor onderzoek van volwassenen gigantisch zijn wegens te weinig onderzoekcentra. Deze zomer was het dan eindelijk zover, ik kon verschillende dagen testings uitvoeren. Medio oktober heb ik dus nu de officiële diagnose van ASS.

ASS staat voor Autisme Spectrum Stoornis. Waarom dit als stoornis geclassificeerd wordt, geen enkel idee. Laten we hopen dat de laatste S zo snel mogelijk verdwijnt want het is geen stoornis maar neurodiversiteit. Autisme is een andere manier van denken. Zie het als NT’ers – Neuro-typicals, zo noemen autisten de niet-autisten – die op een Windows computer draaien, terwijl autisten op een Macintosh draaien. Autisme wordt meestal in een negatief daglicht gesteld in de wereld, vandaar de misvattingen over autisme. Kijk zeker naar onderstaand video waarin 2 dames met autisme enkele misvattingen over autisme ontkrachten.

Wil je wat meer waarheidsgetrouwe voorbeelden van mensen met autisme? Kijk dan naar Greta Thunberg, of Saga Norén van The Bridge. Meer weten over autisme? Lees dan zeker Elise Cordaro’s recente boek “Anders gaat ook“.

Wat houdt de diagnose nu voor mij in? Wel ik ben bijna 40, dus ik heb al lang leren leven met mijn beperkingen door er trucjes toe te passen. Mijn leven zal nu niet drastisch veranderen naar aanleiding van een diagnose. Alleen hoop ik dat ik op wat meer begrip kan rekenen. Het is niet van “niet willen”, maar van “niet kunnen”. Dat is het nadeel met een onzichtbare handicap want geen enkel mens haalt het in zijn hoofd om aan een rolstoelpatiënt te vragen om de trap te nemen. Na de diagnose ben ik nog meer “mezelf” waarmee ik bedoel dat ik mij niet meer probeer aan te passen aan de wereld, maar de wereld aan mij voor de zaken die ik zelf in de hand heb. Een simpel voorbeeldje is meerdere wasmanden in mijn badkamer zodat ik voor kan sorteren. Alles in 1 mand werkt niet bij mij want dan zie ik niet wanneer ik welke was moet draaien. Waar ik ook nog meer rekening mee hou, is mijn energieniveau. Mijn energie kan razendsnel dalen wegens de explosie aan prikkels in de wereld zoals licht, geluid, geuren, menselijke interactie,…

Mijn voornaamste zwakheden zijn

 • Blind voor sociale context en sociale regels
 • Traag en onvoldoende werkgeheugen
 • Niet flexibel
 • Emoties niet of onvoldoende herkennen
 • Geen tijdsbesef
 • Geen top-down methode (NT’ers)
 • Zwart-wit denken
 • Overgevoelig voor geuren, licht en geluid
 • Moeilijkheden om gezichten te herkennen

Mijn voornaamste sterke punten zijn

 • Goed auditief geheugen
 • Doorzettingsvermogen
 • Analytisch probleem oplossend gericht
 • Eerlijk
 • Loyaal
 • Geen oordeel vellen
 • Bottum-up methode (autisme)

Als afsluit nog enkele cartoons die het veel beter weergeven dan ik kan uitleggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: