Tonio

tonioTitel: Tonio
Auteur: A.F.Th. van der Heijden
ISBN: 9789023467014
Uitvoering: e-book

Beschrijving:
Op de Eerste Pinksterdag van 2010 komt Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven. Het is vroeg in de ochtend als hij, ter hoogte van het Vondelpark in het centrum van Amsterdam, wordt geschept door een auto. Hij wordt in kritieke toestand naar het Academisch Medisch Centrum vervoerd, waar hij diezelfde dag aan zijn verwondingen overlijdt. Tonio zal niet ouder worden dan 21 jaar.

A.F.Th. van der Heijden doet het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Daarbij voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politiemensen, artsen en het mysterieuze meisje Jenny, dat in de laatste weken van Tonios leven een cruciale rol blijkt te hebben vervuld.

Tonio vormt de neerslag van die zoektocht. Een nauwgezette reconstructie van een jongensleven en een radeloze queeste naar zin en betekenis.

Persoonlijke mening:
Tonio is opgesplitst in meerdere delen. In de proloog maak je kennis met het gezin van der Heijden. Je komt er te weten hoe Tonio aan zijn naam gekomen is.

In het eerste deel – boeken genoemd – haalt de schrijver herinneringen op. En dit terwijl hij onderweg is in een politiecombi naar het ziekenhuis. Daar is zijn zoon in kritieke toestand opgenomen is na een aanrijding. Aan de hand van deze herinneringen komen je meer te weten over het gezin van der Heijden.

“Bruiloft met Kerstavond: het werd ons door de familie niet in dank afgenomen”. Dat kan ik mij goed voorstellen want mij eerste ingeving was ook: “Wie trouwt er nu op Kerstavond?”. Uiteraard heeft de schrijver daar zijn redenen voor die hij dan ook met ons deelt.
“De enige die de stemming er een beetje in hield, was mijn schoonmoeder, die elk halfuur vroeg of de Bruiloftsmars van Mendelssohn, door mij gedraaid bij opening van de eerste fles champagne, nog een keer op mocht.” Goeie keuze, ik vind de Bruiloftsmars van Mendelssohn ook de moeite van al de bestaande bruiloftsliederen.

Het tweede boek gaat verder met nog meer herinneringen die opgehaald worden. Deze worden afgewisseld met het heden. In het heden dient een begrafenis geregeld te worden. Na de begrafenis gaat de gezin van der Heijden ook op zoek naar meer informatie over de laatste dagen van Tonio’s leven en vooral naar wie het fotoshoot meisje is. Stap per stap verwerkt het gezin van der Heijden het verdriet en vooral de leegte die Tonio achter laat.

Het was mijn eerste requiem roman die ik gelezen heb. In de eerste plaats heeft Adri deze geschreven om met zijn eigen verdriet om te gaan op zoek naar zin en betekenis. Met alle respect voor de schrijver zijn verdriet, maar persoonlijk had ik wel genoeg na 3/4 van het boek. Desondanks heb ik het volledig uitgelezen.

Rating:
★★★★★

Hebban Reading Challenge 2018
15. Lees een Libris Literatuur Prijs-winnaar.

De Libris Literatuur Prijs is een jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige literaire fictieboek uit het voorgaande kalenderjaar. De prijs is genoemd naar de sponsor Libris (boekhandel) en is gemodelleerd naar de Booker Prize.

Na een selectie van achttien titels (longlist) worden zes titels genomineerd voor de shortlist. De selectie van titels en auteurs gebeurt door een jury van vijf personen, die samengesteld wordt door de initiatiefnemer Stichting Literatuur Prijs. De juryvoorzitter maakt half maart in de Nieuwe Kerk (Amsterdam) de shortlist bekend waaruit medio mei een winnaar wordt gekozen. De uitreiking gebeurt traditioneel tijdens een galadiner in de Spiegelzaal van het Amstel Hotel te Amsterdam.

De auteur van het winnende boek ontvangt een oorkonde en een bedrag van 50.000 euro. De auteurs van de andere boeken ontvangen elk € 2500. Deze literatuurprijs vormt samen met de BookSpot Literatuurprijs en de Fintro Literatuurprijs een trio vanwege het hoge prijzengeld.

Tonio won de Libris Literatuur prijs in 2012. Ik kan niet oordelen of Tonio een terechte winnaar is of niet aangezien ik de andere boeken op de shortlist niet gelezen heb.

Overzicht pagina Hebban Reading Challenge 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: