De witte duisternis

9789021415826_frontTitel: De witte duisternis
Auteur: David Grann
ISBN: 9789021415826
Uitvoering: e-book

Beschrijving:
Henry Worsley was een liefhebbende vader en een onderscheiden officier van de Britse special forces. Zijn grote idool: Ernest Shackleton, de man die in de negentiende eeuw probeerde om als eerste de Zuidpool te bereiken en later probeerde om Antarctica te voet te doorkruisen. Levensgevaarlijke tochten, waarbij Shackleton zich een heldhaftig leider toonde. Een van de voorouders van Worsley, Frank Worsley, was meegeweest op een van de tochten van Shackleton.
Worsley voelde zich al zijn hele leven erg aangetrokken door die expedities. Hij verzamelde alles wat met de reizen te maken had en was vastbesloten de reizen zelf ook te maken, en dan te slagen waar Shackleton gefaald had.
In 2008 ondernam Worsley met twee andere nazaten van de oorspronkelijke expeditie een reis door Antarctica. In 2015 besloot hij terug te keren naar dat barre landschap en helemaal alleen van de ene kant van het continent naar de andere te lopen. Een levensgevaarlijke tocht, zoals zou blijken.

Persoonlijke mening:
Antarctica heeft altijd al een grote aantrekkingskracht op mij gehad: koud, wit en eenzaam. Zelf bezit ik een grote portie doorzettingsvermogen, maar ik denk toch dat ik niet zou slagen in zo’n trektocht waar alles het uiterste van je lichamelijke en mentale vermogens vraagt. Er liggen zoveel gevaren op de loer.

De zomer op Antarctica duurt van november tot en met februari waar er een temperatuur tot -40°C heerst, terwijl de temperatuur tijdens de winter kan dalen tot -90°C. In de zomer blijft het licht, terwijl in de winter Antarctica in duisternis gehuld blijft. Een temperatuur van -40°C kan ik mij heel moeilijk voorstellen aangezien het in België amper -10°C bij een polar vortex wordt. Ik hou wel van die negatieve temperatuur, terwijl anderen al (figuurlijk) dood gaan van de koude. Antarctica is dus nog 4 keer zo koud waar alles ter plaatse bevriest zoals je adem, je wimpers,…

Ik heb alleen maar bewondering voor deze mannen die deze tochten ondernemen. Het verslag van deze reizen is heel boeiend geschreven met de nodige informatie van hoe koud, gevaarlijk,… Antarctica is. Ook zijn er kaarten en foto’s opgenomen om het allemaal nog duidelijker te maken. Ondanks dat het 20°C in mijn appartement was, kreeg ik letterlijk koude rillingen van het lezen van deze avonturen.

Rating:
★★★★

Hebban Reading Challenge 2019 – XXL Checklist
De 7 werelddelen – Lees een boek dat zich afspeelt in Antarctica.

De witte duisternis gaat over verschillende trektochten om de geografisch zuidpool te bereiken en om Antarctica te doorkruisen van de ene kant naar de andere.

Overzicht pagina Hebban Reading Challenge 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: