Het parfum

Het parfumTitel: Het parfum
Auteur: Patrick Süskind
ISBN: 9789044627718
Uitvoering: Paperback

Beschrijving:
Achter een walmende viskraam in Parijs wordt op 17 juli 1738 Jean-Baptiste Grenouille geboren. De voedsters die het ventje aan de borst krijgen houden het niet lang met hem uit: hij is te gulzig en je ruikt hem niet. De geur, de onmiskenbare geur van zuigelingen, ontbreekt. Hij moet van de duivel bezeten zijn.
Jean-Baptiste overleeft de mazelen, dysenterie, waterpokken en cholera. Hij heeft geen behoefte aan moederliefde of de aandacht van een vader. We volgen hem op gepaste afstand op zijn tocht door de donkerste stegen van Parijs, en zijn er getuige van hoe hij de parfumeur Baldini om zijn vinger windt. Gaandeweg krijgen we een vermoeden van wat er met Grenouille aan de hand kan zijn…

Persoonlijke mening:
Het Parfum is opgedeeld in vier delen. Het eerste deel gaat voornamelijk over het opgroeien van Jean-Baptise Grenouille. Hij wordt door anderen ervaren als een persoon om te vermijden, die anders is dan de anderen. Het begint al met zijn geboorte waar al duidelijk is dat hij niet ruikt zoals andere zuigelingen. Jean-Baptise Grenouille heeft een opmerkelijk reukorgaan en telkens hij een nieuwe geur ontdekt gaat hij er achteraan.

In het tweede deel verlaat Jean-Baptiste Grenouille Parijs om zich naar het zuiden te begeven. Daar wil hij nieuwe technieken leren hoe je nog geuren kunt onttrekken en bewaren.

Aangezien Jean-Baptiste Grenouille geen eigen geur heeft, gaat hij in het derde deel verder op zoek naar het perfecte parfum die hem in staat stelt een eigen geur te hebben. Hij perfectioneert nog verder zijn methodes om geuren te bewaren zodat hij het ultieme parfum kan creëren.

Ondanks dat ik de film gezien had voor het lezen van het parfum, was dit boek toch een pageturner. Ik kon niet stoppen met lezen aangezien ik altijd wou weten hoe het verder zou evolueren. Geuren worden er overvloedig en uitgebreid beschreven. Top boek, beter dan de film alvast.

In het vierde deel gaat Jean-Baptiste terug naar Parijs voor de conclusie.

Spijtig dat deze topper niet als e-book beschikbaar is want ik miste echt wel mijn klok bovenaan, want éénmaal in het verhaal verdween tijd en ruimte compleet. Je houdt het niet voor mogelijk hoeveel keer ik bovenaan het boek heb gekeken om de tijd af te lezen omdat ik de tijd volledig uit het oog verloren was om dan op te merken dat die er niet stond. Ook miste ik mijn backlight voor het kunnen verder lezen in de nachtelijke uurtjes.

Rating:
★★★★★

AANRADER

Hebban Reading Challenge 2019
Oktober – Lees een boek dat is of wordt verfilmd.

Patrick Süskind (1949) werd wereldberoemd met zijn roman Het parfum, die in 41 talen werd vertaald en waarvan wereldwijd meer dan 12 miljoen exemplaren zijn verkocht. In 2006 verscheen Tom Tykwers succesvolle verfilming, Perfume: The Story of a Murderer, met in de hoofdrollen onder anderen Ben Whishaw, Rachel Hurd-Wood, Alan Rickman en Dustin Hoffman.

Ik heb de film al een tijdje geleden gezien. Het voordeel van een film is dat de tijdsgeest van het oude Parijs visueel heel goed zichtbaar is. De film kan echter niet zo goed de beschrijving van de geuren overbrengen als het boek.

Overzicht pagina Hebban Reading Challenge 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: