Haar laatste vlucht

9789492037237_frontTitel: Haar laatste vlucht
Auteur: Edwin Winkels
ISBN: 9789492037237
Uitvoering: e-book

Beschrijving:
Het is 4 december 1958. Boven de bergketen met de bijnaam De Dode Vrouw bij Madrid verdwijnt een vliegtuig. Familieleden van de vijf bemanningsleden en zestien passagiers wachten dagenlang op nieuws. Hun leven zal voorgoed veranderen. ‘Haar laatste vlucht’ is het aangrijpende, waargebeurde verhaal van gezinnen die door een tragedie worden getroffen. Centrale figuur is de 18-jarige Maribel Sastre uit Barcelona, die haar droom heeft verwezenlijkt om stewardess te worden. Hoog in de lucht kan zij ontsnappen aan een donker Spanje dat onderdrukt wordt door een dictator. Aan de hand van historische documenten en met medewerking van familie reconstrueert en romantiseert Edwin Winkels de gebeurtenissen in die koude, stormachtige dagen in 1958, en het leven dat daarop volgt. Een lang leven vol liefdevolle herinneringen en met de sterke wil de ramp te accepteren, maar nooit te vergeten.

Persoonlijke mening:
Het boek start met een proloog die de zoektocht in de bergen naar een vermist vliegtuig omvat. Daarna kom je in verschillende hoofdstukken meer te weten over het personeel en de passagiers van het vermiste vliegtuig. Deze hoofdstukken worden afgewisseld met het leven van familieleden van deze personen voor en na de ramp. Je weet echter niet wie de ramp overleefd heeft en wie niet in deze hoofdstukken. Pas helemaal op het eind weet je hoe het afloopt met alle passagiers.

Het verhaal speelt zich af in 1958 na de Tweede wereldoorlog en nadat Franco aan de macht is gekomen in Spanje. Na de oorlog hadden ze te veel militaire piloten over en hebben deze piloten gemaakt voor passagiersvluchten. Ik sta altijd verbaasd hoe het eraan toe ging voor mijn geboortejaar. Ik kan het mij altijd heel moeilijk voorstellen. Bovendien ken ik niet zo veel van de Spaanse achtergrond. Het boek laat mij daar wel kennis mee maken wat ik heel fijn vind.

Spijtig genoeg primeren economische belangen boven veiligheid. Ik vrees dat de mensheid ook niet leert uit zijn fouten. Ik durf bijna te wedden dat veiligheid nog altijd ondergeschikt is aan economische motieven.

Rating:
★★★★

Hebban Reading Challenge 2019 – XXL Checklist
De 6 Hebban Crew leden – Lees een favoriet boek van Soraya.

Soraya heeft “Haar laatste vlucht” op nummer 3 geplaatst in haar top 25. Het is terug een boek buiten mijn comfortzone. Ik lees niet zo gauw een roman, laat staan eentje die zich afspeelt voor mijn geboortejaar. Ik hou er wel van gestimuleerd te worden om ook andere boeken te lezen door deze Hebban Reading Challenge.

Overzicht pagina Hebban Reading Challenge 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: