Mazzel Tov

9789045033860_frontTitel: Mazzel Tov
Auteur: Margot Vanderstraeten
ISBN: 9789045033860
Uitvoering: e-book

Beschrijving:
Mazzel tov’ biedt een indringend, uniek inkijkje in de onbekende wereld van een gesloten orthodox-joods gezin in Antwerpen. Zes jaar lang begeleidt auteur Margot Vanderstraeten de kinderen van de familie Schneider bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot hun wereld. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig. Maar ook de joodse familie wordt beproefd door de open, maar kritische werkstudente. Dat zij ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend Nima wekt achterdocht. Gaandeweg winnen – aan beide zijden – respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping. Als de kinderen afgestudeerd zijn zal Vanderstraeten ze jaren later in Israël en New York opzoeken.

Persoonlijke mening:
Mazzel Tov is opgedeeld in verschillende delen. In het eerste deel vertelt Margot haar belevenissen bij een modern orthodox-joods gezin. Ze geeft bijles aan de kinderen. Gaandeweg leert ze meer en meer over de joodse gemeenschap die van nature vrij gesloten is. De huidige Westerse maatschappij staat haaks op de traditionele orthodoxe jodengemeenschap. Beide partijen leren elkaar te vertrouwen door meer en meer van de andere wereld te leren. Je komt eigenlijk wel vrij veel te weten over de joodse gebruiken. Voor het lezen van dit boek had ik de indruk dat de joden in Antwerpen wel vrij wereldvreemd zijn, maar na het lezen van het boek heb ik er toch een andere kijk op. Ze weten wel degelijk alles van de wereld, maar sluiten zich af van de rest van de wereld om geen aandacht op hun te vestigen zodat de geschiedenis zich niet herhaalt. De oorlog wordt kort aangehaald, maar het blijft een onderwerp waar het joodse gezin niet wil over praten. Waar ik mij als kind al aan ergerde is het feit dat “joden” zonder hoofdletter wordt geschreven terwijl alle andere volkeren wel met een hoofdletter worden geschreven. Ik heb boek wordt het woord “joden” vrij courant gebruikt (duh) en telkens werkte het toch kleine irritatie bij mij op. Wordt het niet eens tijd dat de Nederlandse taal evolueert en de discriminatie elimineert?

In het tweede deel mag je mee genieten van de avonturen van Margot die de volwassen kinderen gaat opzoeken in Israël. Israël is nog zo’n onderwerp dat je met de nodige omzichtigheid dient te behandelen. Twee verschillende werelden en godsdiensten botsen daar.

In het derde deel neemt Margot je mee naar New York waar 2 van de volwassen kinderen zich gevestigd hebben.

Ik heb wel veel bijgeleerd over de joodse cultuur. Ik heb zo nu en dan ook moeten lachen met de heel kritisch blik van Margot aangezien ik zelf ook heel kritisch ingesteld ben. De moppen van Meneer Schneider zijn speciaal.

Rating:
★★★★

Hebban Reading Challenge 2019
Augustus – Lees een boek ‘door andermans ogen’.

De orthodoxe joden in Antwerpen, je kunt er niet naast kijken in de jodenbuurt. Veel kom je er niet over te weten want het is een vrij gesloten gemeenschap. Soms vraag ik mij echt af hoe het komt dat ze precies niet mee geëvolueerd zijn met de tijd. Ik ben echt benieuwd naar dit boek om wat beter inzicht te krijgen in hun cultuur.

Overzicht pagina Hebban Reading Challenge 2019

One Comment on “Mazzel Tov

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: