Blog #2019-012 “Klimaat”

54516598_1996685587120802_2732199984576331776_nHet klimaat, er is er momenteel veel om te doen. Vorige generaties hebben zich van het klimaat niets aangetrokken, de economie, die moest draaien ongeacht de gevolgen. Meer en meer was het motto, terwijl al die overproductie helemaal niet nodig is. De huidige generatie is zich al iets bewuster dat er een groot probleem is, maar ligt er ook nog niet zo wakker van, maar de volgende generatie, die moet er bijna wel van wakker liggen want de problemen hypothekeren hun toekomst. Dat het kleine Zweedse meisje Greta Thunberg in haar eentje een hele groep kon mobiliseren om klimaatmarsen te houden over de hele wereld om het thema onder de aandacht te brengen van politici is ongelofelijk! Ze heeft nochtans bakken kritiek te verwerken gekregen over haar autisme. De wereld zal nog personen met autisme zoals Greta nodig hebben die inzicht hebben in het probleem, die volharden volhouden in het zoeken naar een oplossing.

Dat we al wat bewuster zijn geworden dat het probleem niet verder genegeerd kan worden is één zaak, er effectief iets aan doen is een andere zaak.

Wie is er bereid om het vliegtuig links te laten liggen? Vliegtuigen zijn dermate vervuilend, maar toch gaan we liever op reis naar een bestemming die zo gemakkelijk per vliegtuig te bereiken is. Ik ben nog nooit in een vliegtuig gestapt en ik denk niet dat ik het snel zal doen. Ik ben geen fan van reizen en dat het milieubesparend is, vind ik een bonuspunt.

Wie is er bereid om minder vlees te eten (of vegetariër te worden)? Vlees groeit niet aan de bomen. Al die dieren stoten ongelofelijk veel CO2 uit. Al die overproductie van vlees is helemaal niet nodig. Ik ben alvast overtuigd om minder vlees te eten, het helemaal laten zal ik niet kunnen. De belangrijkste reden hiervoor is het dierenleed (zie ook Blog #2018-006 “Vegetarisch”) en opnieuw een bonuspunt voor het milieu. Sinds het schrijven van mijn vorige blog ben ik erin geslaagd om minder vlees te verspillen en minder vlees te consumeren.

Wie is er bereid om zijn elektriciteitsverbruik terug te dringen? Elektriciteit opwekken is heel milieuvervuilend. Aiaiai, hier loopt het fout voor mij. Ik geeft toe, ik kan niet meer zonder TV, laptop, smartphone,… Ook heb ik een grote voorkeur voor girale betalingen. Het giraal circuit draait op servers die ook veel elektriciteit verbruiken. Chartale betalingen verbruiken geen energie, alleen wanneer het gedrukt, geteld en vernietigd wordt.

Wie is er bereid zijn plasticverbruik terug te dringen? Hier kan ik zelf nog wat verbeteren. (zie ook Blog #2018-011 “Mei plasticvrij”) Voor sommige zaken vind ik plastic nu éénmaal handig om zijn duurzaamheid. Ik vertrouw een plastic zak toch meer dan een papieren zak om spullen onderweg te vervoeren. Ik heb onderweg altijd schrik dat de papieren zak het zal begeven. Voor de keren dat ik een papieren zak kreeg van winkeliers heb ik het nochtans nooit voorgehad. Misschien toch maar een irreële angst? Ook vind ik plastic flessen nu éénmaal handiger dan glazen flessen omwille van het gewicht. Ook ben ik niet overtuigd dat glas milieuvriendelijker is want die worden met chemicaliën gespoeld voor het hergebruik te kunnen garanderen. Wat ik wel overbodig vind is alle plastic verpakking rond producten. Eerst zijn de producten individueel met plastic omwikkeld en dan nog eens het pakket producten. Dat is echt wel overdreven. Toch voel ik mij hier machteloos, de producten worden nu éénmaal zo geleverd en verkocht. Toch zou ik het liever anders zien. Ik ben echter niet een persoon die daarom naar een andere speciaalzaak zou gaan waar je zelf met je potje komt die ze dan vullen. Wat ik wel apprecieer is dat Delhaize naar aanleiding van Mei Plasticvrij van vorig jaar besliste om de plastic zakjes voor groenten en fruit te vervangen door papieren versies. Het duurde enkele maanden, maar intussen zijn er. Dat vind ik echt super!

Wie is er bereid om zijn wagen links te laten liggen? Geef toe, het is wel heel gemakkelijk en comfortabel met de auto. Toch ga ik verder zonder auto. Ik rijdt amper met een wagen wat het dan ongelofelijk duur maakt om een auto te bezitten aan verzekering, autobelasting, onderhoud, keuring,… Bovendien heb ik een grote voorkeur om mij per trein te verplaatsen. Als ik kan kiezen tussen de trein en de wagen, dan kies ik altijd voor de trein. Het verkeer is gewoon veel te druk geworden voor mij. Terug een bonuspunt voor het klimaat.

En als laatste de salariswagen. Wie is bereid om tegen zijn werkgever te zeggen “Laat die salariswagen maar zitten, geef mij maar een fiets of een abonnement op het openbaar vervoer”? Ik denk niet veel. De auto is het comfortabelst en de salariswagen wordt dan nog een vergoed door de werkgever. Bovendien krijg je er een fiscaal voordeel op. Voor mijn part mogen ze onmiddellijk de salariswagen fiscaal oninteressant maken (in plaats van fiscale voordelen, extra heffingen erop). Het vrijgekomen budget kan beter geïnvesteerd worden in het openbaar vervoer en fietspaden. België zit bovendien met een serieus mobiliteitsprobleem, maar toch houdt iedereen vast aan zijn wagen (privéwagen of bedrijfswagen). De meeste verkiezen de dagelijkse file boven het openbaar vervoer. Mij zou je niet zien in een dagelijkse file, je moet er je aandacht constant bijhouden terwijl in de trein kan ik nog een powernap nemen, lezen,… of zoals de meeste andere “smartphonen”. Ok, de trein is ook niet alles. Vaak dien ik recht te staan omdat alle beschikbare zitplaatsen volzet zijn, treinen hebben technische defecten, zotten springen voor de trein,… maar toch wegen de voordelen op ten opzichte van de nadelen. En als afsluit het filmke van De Ideale Wereld over de salariswagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: