Blog #2019-011 “Wachtlijst diagnose autisme”

foto van Minion Quotes.Volwassenen die een diagnose willen krijgen van autisme kunnen niet op veel plaatsen terecht. Er zijn dan ook hele lange wachtlijsten. In juli 2017 meldde ik mij aan in het centrum Kinsbergen vzw te Wilrijk. De wachttijd bedroeg anderhalf jaar en de kostprijs 250 EUR.

Een wachttijd is een wachttijd, het zou dus vrij zinloos zijn om constant te peilen naar de resterend duurtijd. Ik heb dus gedurende deze periode geen contact opgenomen. Nu zijn we anderhalf jaar verder en ik hoor maar niets, dus ik beslis om zelf contact op te nemen. Ik zoek mijn mail van destijds terug op en stel de vragen hoe lang de wachttijd nog bedraagt en hoeveel de huidige kostprijs is aan mijn toenmalig contactpersoon. Ik kan mij voorstellen dat de kostprijs na anderhalf jaar wel geïndexeerd zal zijn. Nu ik een budget als alleenstaande heb, is het wel belangrijk om te weten hoeveel ik moet inplannen. Ik krijg onmiddellijk een mail terug dat de mail niet verzonden kan worden.

Het zou natuurlijk wel kunnen dat mijn contactpersoon niet meer werk bij die instelling. Ik zoek dus Kinsbergen vzw op in Google om een ander contactpersoon te vinden. Nu komt het vreemde, ook alle websites zijn niet meer beschikbaar. Ik krijg het al warm. Ik kan geen extra informatie terugvinden, dus besluit ik om op facebook in de groepen van autisme de vraag te stellen of er iemand is die weet wat er met Kinsbergen vzw gebeurd is.

Al vrij snel krijg ik antwoord dat Kinsbergen vzw in november 2017 in vereffening gegaan is. WTF?!? Heb ik dus anderhalf jaar voor niets gewacht. Ik vind het schandalig dat ze de personen op de wachtlijst niet op de hoogte gebracht hebben. Dat maakt mij echt furieus en super gefrustreerd.

Het is al erg genoeg dat er amper instellingen zijn waar volwassenen terecht kunnen (voor kinderen kan men overal terecht), dat de kostprijs een serieuze hap uit een budget is, maar dat ik nu terug opnieuw moet beginnen met zoeken naar een instelling en waarschijnlijk terug op een wachtlijst zal staan, vind ik echt sneu.

Nu heb ik een aantal opties. Kinsbergen vzw is blijkbaar overgenomen door het UZA. Nu ik binnenkort geen auto meer ter beschikking zal hebben is het UZA niet zo’n goede keuze. Met openbaar vervoer is het trein en aansluitend een bus te nemen. Ik krijg al stress als die 2 maatschappijen niet op elkaar afgestemd zijn. Ook in het UZ te Leuven kun je terecht, maar idem dito als het UZA, trein + bus zie ik niet zitten.

Een derde optie is Indigo vzw te Mechelen. Bingo in het centrum van Mechelen, op wandelafstand van het station en van mijn werk.  Helaas kun je enkel telefonisch een afspraak maken tijdens de kantooruren. Ik hou liever van e-mail want dan heb je altijd iets als naslagwerk. Telefonisch is ook veel te direct. Er zal helaas niets anders opzitten dan volgende week telefonisch contact op te nemen voor een afspraak. Hopelijk valt de wachttijd mee. Het enige nadeel is dat de kostprijs wel serieus hoog is. Ze vragen al een voorschot van 250 euro, maar je kunt er wel met bancontact betalen.

Indigo vzw is voor mij de beste optie want ik heb reeds een treinabonnement naar Mechelen. Bij UZA en UZ Leuven dien ik nog treinticket + busticket aan te schaffen. Ook beslaat de diagnostiek meerdere contactmomenten van testen, gesprekken met psychiaters/psychologen,… waar ik waarschijnlijk vakantie zal moeten voor opnemen. Ik heb echter geen zin om 5 tot 9 dagen vakantie op te offeren in het geval van UZA/UZ Leuven. Indigo ligt op wandelafstand van het werk en dan kan ik het misschien nog combineren met halve dagen verlof of enkele uurtjes. Natuurlijk is het dan wel ver voor mijn familie als deze ook op een gesprek moeten komen. Maar jah, Antwerpen en Leuven is dat ook vanuit West-Vlaanderen.

4 Comments on “Blog #2019-011 “Wachtlijst diagnose autisme”

  1. Vervelend voor je en lastige keuzes. Ik hoop dat je binnenkort meer inzicht hebt en hoe lang je nog moet wachten. Ik heb altijd geleerd dat instanties zoals deze juist meer doen als ze je naam vaker zien/horen. Dus radiostilte zou ik wat ombuigen naar maandelijks een telefoontje. Dan herkennen ze je ook.

    Like

    • Heb een afspraak bij Indigo begin juli. 4 maand valt wel mee, alleen is het 5 keer zo duur. Hadden ze mij in 2017 al verwittigd dat had ik misschien al mijn diagnose.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: