Blog #2019-010 “Terugbetaling psycholoog”

foto van The Psychology Babes.Vorig jaar kondigde Maggie De Block haar plan aan om een bezoek aan de psycholoog terug te betalen vanaf 2019. Veel mensen zouden baat hebben bij psychologische ondersteuning, maar weinig kunnen het betalen (of willen het betalen). Nu kost een sessie gemiddeld 60 euro, terwijl met het voordelig tarief je 11 zou kosten en de psycholoog 45 euro aanrekent.

Er schort echter heel wat aan het plan van Maggie De Block. Ten eerste zijn er regio’s waar maar heel weinig psychologen hebben ingeschreven op het plan. Ten tweede dien je eerst langs je huisarts te passeren. Ik vermoed dat het voor velen al een drempel zal zijn en een bijkomende kost want de huisarts die werkt ook niet gratis. Ten derde komen maar enkele aandoeningen in aanmerking zoals matige depressie, alcoholverslaving en angststoornis. Ten vierde krijg je 4 of 8 sessies aan het voordelig tarief. Ik heb toch serieus mijn bedenkingen dat je verder geholpen kunt worden op zo’n korte tijd voor de aandoeningen die in aanmerking komen. Wat gebeurt er na die sessies? Terug volle prijs? Vroegtijdig behandeling stopzetten? Doorverwijzing naar een andere psycholoog?

Ik weet nu niet of psychologen veel verdienen of niet, maar elk dient zijn of haar eigen rekening te maken. Als ze met een tarief van 45 euro verlies draaien, dan zou ik ook niet intekenen op het systeem. Aan de andere kant zijn psychologen wel vrijgesteld van btw terwijl hun collega-therapeuten wel 21% btw dienen te rekenen. Als therapeuten een tarief van 60 EUR hanteren, dan dienden ze 21% door te storten naar de belastingen wat voor hen ook neerkomt op een tarief van 49,50 EUR.

Persoonlijk zou ik als cliënt niet kiezen voor het voordelig tarief. Je voelt je niet goed in je vel, maar daarvoor weet je zelf nog niet wat jouw “aandoening” is. Laat staan dat je dan eerst langs je huisarts moet die het voor jou dient uit te maken. Is dit nu net niet de taak van een psycholoog? En stel dat ik wel zou weten wat het probleem is, neem nu angststoornis, dan wil je toch direct bij de juiste persoon en niet eerst nog een tussenstop via de huisarts!?! Ook ben ik niet graag tijdsgebonden, dus dat zou mijn al zeker tegenhouden en vooruitgang in de weg zitten als je weet dat het “opgelost” moet zijn in 4 sessies. Ik zou constant denken “Dat gaat hier voor geen meter vooruit en nog maar 2 sessies te gaan”.

Soms heb ik ook de indruk dat mensen 60 EUR wel kunnen betalen maar niet willen betalen aan een psycholoog. Maar roepen dat 60 euro te veel is terwijl je dan misschien maandelijks over de 200 euro uitgeeft aan restaurantbezoeken,… Het is allemaal een kwestie van waar je jouw budget aan wilt spenderen. Er zullen ongetwijfeld wel groepen zijn – zoals studenten, werklozen, langdurige zieken, … – die het inderdaad moeilijk zullen hebben om 60 EUR per sessie te betalen, zeker als je wekelijks of 2-wekelijks een sessie hebt. Elk dient voor zichzelf uit te maken waar je wilt of kunt op besparen. Ik vermoed dat een psycholoog wel vrij hoog op de besparingslijst staat, maar ik ben er niet van overtuigd dat dit de gezondste beslissing is.

Ook vind ik dat je je keuze van psycholoog beter baseert op hun kwaliteit en niet op hun aangerekend tarief. Niet iedere psycholoog past bij jouw persoonlijkheid of hun aanpak is niet jouw stijl, dan stap je over naar een andere psycholoog waar het wel mee klikt. Ten slotte bouw je een vertrouwensrelatie op anders kun je nooit een veilige omgeving hebben waar je over jouw “aandoening” kunt praten. Nu vraag ik mij toch af als je je keuze op basis van tarief doet en al merkt bij de eerste sessie dat het niet klikt, wat je mogelijkheden dan zijn? Je kunt toch onmogelijk nog 3 keer wisselen van psycholoog want tegen dan is jouw quotum van sessies opgebruikt.

Als cliënt kies ik voor kwaliteit en zal wel verder 60 EUR blijven betalen!

2 Comments on “Blog #2019-010 “Terugbetaling psycholoog”

  1. In Nederland valt een psycholoog via de basisverzekering onder de vergoedingen. Ik vind zelf dat er een klik moet zijn. Je opent jezelf niet bij iedereen. Dat zou voor mij de doorslag geven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: