Blog #2019-005 “Tournée Minérale v3”

tournee mineraleFebruari is “Tournée Minérale”-maand. Voor de derde keer wordt dit georganiseerd om je bewust te maken wat alcohol doet met je lijf. Het is mijn derde editie dat ik mee doe en dit jaar wil ik een teller van 0 dagen alcohol tijdens de maand februari. Lees ook mijn ervaring van 2018.

Zoals je kunt lezen in mijn vorige blog heb ik tussen de eerste 2 edities vooral in een periode van geheelonhouding vertoefd. Ook na februari vorig jaar heb ik dit nog een aantal maanden vol gehouden. Ik weet niet precies wanneer het terug bergaf is beginnen gaan. Ik vermoed dat ik tijdens de zomer terug in het patroon ben gevallen van gelegenheidsdrinker en daarna stelselmatig teruggevallen op een ouder patroon van frequente drinker waarbij ik een fles wijn drink tijdens het weekend, bier op café, appeljenever rond de jaarwissel,… – en merk echt wel terug de negatieve effecten hiervan op mijn lijf. Ik slaap terug slechter (en het is niet allemaal onze kleine Lexa haar schuld), heb minder energie,… Het is niet zo erg als in 2016/2017 toen ik de drang had om alcohol te nuttigen en ik wil het nooit zover meer laten komen. Dit is voor mij reden genoeg om terug mee te doen aan de derde editie om zo terug het slechte patroon te doorbreken. Ik wil terug naar een periode van geheelonthouding.

Dit jaar wordt vooral de focus gelegd op wat alcohol met je lijf doet. Zo kun je op de website berekenen hoeveel klontjes suiker je uitspaart door geen alcohol te drinken. Ook is er gelijktijdig een wetenschappelijk onderzoek aan de gang door de Universiteit van Gent. Je kon je vrijwillig kandidaat stellen om deel te nemen. Het onderzoek focust zich op een “alcoholmerker”. Dit is een stof die het lichaam zelf aanmaakt na alcoholconsumptie en die veel langer in het bloed traceerbaar blijft dan de alcohol zelf. Wanneer je je kandidaat stelt, krijg je een pakket toegestuurd en 3 keer dien je zelf een bloedprik uit te voeren en nadien alles terug sturen naar de universiteit. Ik heb het zo niet met bloedprikken, dus ik heb maar netjes gepast. Ook Eos Wetenschap en Vlaams Instituut Gezond Leven schreven artikels over wat alcohol nu allemaal wel doet met je lijf.

Ik daag jullie allemaal uit om ook mee te doen!

One Comment on “Blog #2019-005 “Tournée Minérale v3”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: