Blog #2019-004 “NMBS & sneeuw”

wp_20190123_14_01_29_pro[1]Uitzonderlijk vandaag een blog in plaats van zondag. Ik wil jullie mijn treinavontuur naar Oostende niet onthouden.

NMBS en sneeuw, jah, dat gaat natuurlijk niet samen! Vandaag een dagje Oostende gepland. In normale omstandigheden een enkel ritje van 2u33. Deze morgen al vroeg opgestaan zodat ik een trein vroeger kon nemen in Essen dan gepland. Je weet maar nooit met dit weer dat er allerlei problemen zijn. Het zou zonde zijn om mijn aansluiting te missen want dan moet ik een uur wachten aangezien er maar 1 trein per uur van Antwerpen naar Oostende rijdt.

Alles verloopt volgens plan, trein vertrekt op tijd, geen problemen onderweg. Ik dacht “het is dik in de sjakosj”. Ik had er niet bij stilgestaan dat de trein naar Oostende wel eens problemen zou kunnen hebben. Als ervaren treinreiziger heb je de illusie dat er alleen maar problemen met jouw lijn zijn en de rest piccobello op tijd rijdt, totdat je eens een andere lijn nodig hebt. Ik stap in Antwerpen Centraal af en ik weet dat ik helemaal naar boven moet. Op het tussenstuk zie ik veel rood op de schermen – voorspelt nooit veel goeds – dus ik stop even om te zien vooraleer ik verder naar boven zal gaan. Verdomme de trein naar Oostende vertrekt vanuit Antwerpen Berchem. Terug de roltrap afgelopen naar de trein waar ik net ben afgestapt in de hoop dat de deuren nog niet dicht zijn. Ik had geluk, ze waren nog open.

Eénmaal aangekomen in Antwerpen Berchem zie ik dat de trein naar Oostende verspoord is van spoor 6 naar spoor 2. Als je Antwerpen Berchem wat kent, dan weet je dat de sporen 1 tot 3 de miseriesporen zijn. Die worden alleen maar gebruikt als er iets mis is met de trein. OK, spoor 2 zal het worden, trein staat niet met vertraging, dus zo erg zal het wel niet zijn zeker. Er verscheen snel 16 minuten vertraging op het bord. Niet getreurd, ik heb een vakantiedag en laat het niet aan mijn hart komen. En geef toe, zo koud is het nu ook weer niet. -10°C, dat zou pas koud zijn. Net voor de trein het station zou binnenrijden wordt er aangekondigd dat de trein toch op spoor 6 zal vertrekken. Het was ook een kleine minuut van het bord op perron verdwenen, dus ik begeef mij terug richting trappen achteraan want ik stond al helemaal vooraan te wachten. Onderweg zie ik dat de trein toch weer op het bord van perron 2 verschijnt en op het aankondigingscherm staat inderdaad spoor 2. Ik blijf staan op spoor 2, samen met nog een dame die al even intelligent is om het bord te volgen, terwijl de rest zich van spoor 2 naar spoor 6 spoeit. Nog geen halve minuut na dat iedereen weg is van het perron rijdt de trein binnen op, jawel hoor, spoor 2. De dame en ik hebben plezier. Ik stap terug helemaal het perron af om vooraan de trein plaats te nemen en tegen dat ik aan het begin ben, duurt wel eventjes om een trein met 9 wagons en locomotief af te stappen, kondigen ze dan pas aan dat de trein naar Oostende toch op spoor 2 zal vertrekken. De mensen zullen heel waarschijnlijk gevloekt hebben. Intusen is de vertraging wel al opgelopen tot 24 minuten. Voor de rest verloopt de rit vrij rustig tot de trein aankomt in Brugge. Ik denk bij mezelf waarom duurt dat nu zo lang voor de trein terug vertrekt. En op dat moment het “belletje” met de aankondiging dat er nog gewacht moet worden op een nieuwe treinbestuurder. Allé, wie wisselt nu van shift bij de voorlaatste halte?

Ik ben uiteindelijk na een rit van ongeveer 3 uur aangekomen te Oostende. Wow, prachtig al die sneeuw op de dijk en een mooi wit strand. Aangezien het middag is, gaan we bij het restaurant Othello eten. Zeker een aanrader! Aangezien mijn heup nog niet volledig genezen is, kon ik jammer genoeg geen wandeling op het strand maken. Het is waarschijnlijk een magische beleving. Terug tijd om de trein richting huis te nemen. Ik heb nog voldoende tijd om mij naar het station te begeven.

In het station aangekomen staat de trein naar Antwerpen al klaar. Ik ga terug helemaal vooraan zitten aangezien de trappen in Antwerpen Centraal vooraan liggen en ik helemaal naar de benedenverdieping moet voor de aansluiting. Wanneer het ongeveer tijd is dat de trein moet vertrekken gebeurt er niets. Weer het “belletje” met de aankondiging dat onze trein 16 minuten later zal vertrekken omdat de bestuurder nog op een trein met vertraging zit. Ok, dan zit er niets anders op dan te wachten. Na verloopt van tijd terug het “belletje”, de trein zal nog meer vertraging oplopen omdat er nog aansluiting verzekerd dient te worden. Ja hallo zeg, Oostende is een eindstation, wie pakt nu de trein tot het eindstation om dan aansluiting nodig te hebben in de richting van waaruit men juist komt?

Uiteindelijk vertrekt de trein, maar ik krijg het koud, heel koud. Ja lap zeg, een slimmerik heeft de airco opgezet in plaats van de verwarming. Tijd om jas terug aan te doen, handschoenen aan te doen. Tegen dat ik wat opgewarmd ben, merk ik dat we ongeveer voor Sint-Niklaas zijn. Ik ben onderweg in slaap gevallen. Hoera, intussen komt er toch al warme lucht uit de ventilatie. Voor Sint-Niklaas terug het “belletje”, dus ik dacht al “Wat nu weer”. De aankondiging is dat de trein niet verder rijdt dan Sint-Niklaas. Reizigers naar Antwerpen kunnen de trein op spoor 4 nemen. WAT?!? WE VLIEGEN ERUIT IN SINT-NIKLAAS!?! IK HAAT SINT-NIKLAAS!!! Als de trein dat effectief halte houdt in Sint-Niklaas terug een aankondiging dat dit de eindhalte is en reizigers naar Antwerpen kunnen de trein op spoor 2 nemen. Jah, wat is het nu? Ik kijk op de aankondigingsschermen en er wordt vermeld spoor 4, maar de display op spoor 4 meldt “doorrijdende trein”. Effectief komt er een trein binnengebold op spoor 4, maar de deuren blijven op slot. De stationschef passeert, dus ik vraag hem of dit de trein naar Antwerpen is en hij antwoordt: “Nee, deze staat alleen maar in de weg en moet hier zo snel mogelijk weg”. Allé vooruit dat weten we dan ook al weer. Uiteindelijk wordt er afgeroepen dat de trein naar Antwerpen aankomt op spoor 1 en hij bolt al binnen. Allen daarheen, net op tijd afgeroepen NMBS, we staan nog allemaal op spoor 4 te wachten.

Eindelijk aangekomen te Antwerpen Centraal, merk ik natuurlijk dat de vogel gaan vliegen is. Mijn trein naar Essen, waar ze dus de aansluiting niet verzekerd hebben, rijdt voor een keer op tijd en is reeds riebedebie. Allé vooruit 20 minuten wachten op de volgende. Net genoeg tijd om naar een hamburger te halen in de McDonalds.

Het was mij toch een avontuurlijk dagje dat ik voornamelijk op de trein doorgebracht heb. Ik heb veel kunnen lezen. NMBS en sneeuw zullen nooit goede vrienden worden vrees ik. Er was toch 1 positief element van mijn avontuur: het strand was voor mij alleen! Niemand die zijn handdoek gelegd had om te zonnen!

WP_20190123_11_49_33_Pro[1].jpg

3 Comments on “Blog #2019-004 “NMBS & sneeuw”

 1. de trein is altijd een beetje reizen….was vroeger de slogan van de NMBS…

  voor enige tijd moest ik ook wachten, wegens een onbekende vertraging van de treinbestuurder.

  wel een knappe foto

  Like

  • Ja, maar je krijgt wel waar voor je geld want je zit keilang op de trein. 🙂
   Eén van hun vorige slogans wijzig ik altijd naar “met de auto zou je er al zijn”.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: