Blog #2019-001 “Verloren maandag”

foto van Physics-Astronomy.com.Whoohoo, een nieuw jaar dus een nieuwe telling van mijn blog!

Als je gedacht had dat mijn eerste blog van het nieuwe jaar zou gaan over “gelukkig nieuwjaar” dan ben je eraan voor de moeite. Geluk dat maak je voor een groot deel zelf, dus het is vrij belachelijk om dat aan iemand anders te wensen. En zaken zoals “een goede gezondheid” is helemaal over de top. Je hebt ofwel een goede gezondheid ofwel niet. En als je die niet hebt, is het vreselijk frusterend om dit ieder jaar opnieuw te moeten horen van iedereen, er ieder jaar weer opnieuw mee geconfronteerd te worden, weten dat je dit dus niet zelf in de hand hebt en er geen invloed kunt op uitoefenen! Of aan een vrijgezel ieder jaar opnieuw wensen “en een goed lief dit jaar”. Ooit bij stil gestaan dat het misschien een bewuste vrije keuze is? Met ieder jaar dit te wensen, geef je eigenlijk aan dat zijn/haar keuze er niet mag zijn, dat het maatschappelijk niet verantwoord is,… Of ooit bij stilgestaan dat de vrijgezel misschien keihard verlangt naar een soulmate maar die nergens vindt? Niets zo vervelend op ieder jaar opnieuw op jouw gemis gewezen te worden. Mensen sta eens stil bij wat je aan anderen wenst in plaatst van je te laten leiden door de clichés!

En om nog een ander cliché te doorbreken: ik doe ook niet aan goede voornemens! En al zeker niet degene die je met de jaarwissel onder invloed van alcohol maakt. Alcohol maakt je euforisch en heel optimistisch. De volgende dag is dat al heel wat minder. Goede voornemens verdwijnen dan ook als sneeuw voor de zon en na een week blijft er niets meer van over. Als ik iets wil, dan ga ik ervoor en zal niet wachten tot de jaarwissel om dat als doel in te stellen. Mijn levenshouding is “pluk de dag”. Elke dag is een verrassing waar je het beste van kan maken. Ik heb dan ook veel meer oog voor de kleine zaken in het leven. Eens je doorhebt dat niet geld of roem of reputatie,… het belangrijkste is, maar wel de kleine zaken zoals genieten van een mooi stukje natuur, stilte, een vriendelijk gebaar, een glimlach,… dan ben je al goed op weg om gelukkig te zijn.

Voilà, al 2 alinea’s over wat het niet gaat in deze blog, maar waar gaat het dan wel over? De slimmeriken onder jullie hebben het al opgemerkt in de titel. Als West-Vlaamse had ik dus nog nooit gehoord van “verloren maandag”. Het is mij een volledig onbekende traditie van worstenbrood en appelbollen. Wat is verloren maandag nu eigenlijk? Tijd om wat opzoekwerk te doen.

Verloren maandag wordt gevierd op de eerste maandag na driekoningen (6 januari). In de provincie Antwerpen wordt deze traditie gevierd met worstenbrood en appelbollen. Bij iedere bakker kun je tijdig jouw bestelling doorgeven. Eén van de hypotheses is dat op die maandag de ambtenaren de eedaflegging deden. Om het betaalbaar te houden voor de stad werd dit gevierd met goedkope appelbollen en worstenbrood. Omdat er niet veel/niet meer gewerkt werd op deze dag, was dit een verloren dag en werd zo de traditie “verloren maandag” gedoopt. Andere hypotheses zijn dat het de gilden of de havenarbeiders waren die op de eerste maandag na driekoningen nieuwjaar vierden en dus niet werkten op die dag en zo een verloren maandag ontstond.

Laat de appelbollen en het worstenbrood morgen maar smaken!

7 Comments on “Blog #2019-001 “Verloren maandag”

 1. Na al die oliebollen en appelflappen nog eens aan de appelbollen….bon apetit. Tsja die nieuwjaarswensen. Ik wens vrienden altijd een liefdevol nieuwjaar. Ik ben 5 jaar alleen geweest na mijn scheiding. Liefde kun je ook aan jezelf geven en van daaruit aan anderen geven. Liefde aan je huisdier die nog wat dichter tegen je aankruipt, liefde door iemand te helpen, door de ander je lach te schenken. Het hoeft niet altijd een geliefde te zijn. Ik wens jou een liefdevol nieuwjaar vol mooie momenten die je zullen verwarmen als het leven je even niet meezit.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat is heel mooi gezegd “liefdevol nieuwjaar” en liefde omvat inderdaad veel meer dan een “lief”. Zelfliefde wordt soms onderschat en liefde voor en van huisdieren mag inderdaad ook zeker niet ontbreken.

   Like

 2. Dat is een duidelijk standpunt, kan je hierin wel volgen. Probeer me ook te focussen op de kleine dingen in het leven en daarvan te genieten. Al heb ik voor mezelf wel enkele doelen gesteld : als je wil dat er structureel iets verandert, moet je ook zelf wel stappen zetten. Verandering komt zelden spontaan.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja dat is waar. Je moet er constant jouw aandacht bijhouden en het is een traag proces om veranderingen aan te brengen. En niet vergeten dat je enkel jezelf kunt veranderen, niet een ander. je kunt dat wel willen of verwachten, maar dan ga je altijd teleurgesteld worden.

   Geliked door 1 persoon

 3. “Geluk dat maak je voor een groot deel zelf” Helemaal mee eens!

  Als we verwachten dat ons geluk van buitenaf zal gaan komen, dan raken we in een neerwaartse spiraal.
  Dit proces de volle 180 graden omkeren en bewust zelf onze weg bepalen vraagt wel een krachtige motivatie en energie.
  Bergaf glijden gaat vanzelf.
  De berg opklimmen vraagt uithoudingsvermogen, focus en dat we het terrein kennen waar we onze voet opzetten.

  Toch denk ik dat veel mensen, in een bepaalde mate in die spiraal zitten.
  Ik ben me daar al zo lang bewust van. Maar het is, zo is mijn ervaring, vaak een zinloos Don Quichot-gevecht om een keer te brengen in je eigen situatie omdat we nu eenmaal allemaal een vat zijn boordevol aangeleerde automatismen en ideeën van anderen.

  Tot ons 7e jaar worden we letterlijk geprogrammeerd met de levenswijze van anderen, die dat ook weer hebben van anderen, enzovoort. Daarna spelen we al die programma’s in ons verdere leven af. Dat zijn vaak hele goede dingen maar ook verkeerde neigingen als verslavingen en angsten.
  We schijnen maar 5% bewust te zijn van onze toestand.
  Ik wil me gaan concentreren op die 5% en zou daar graag ook met anderen over van gedachten wisselen. Vooral ook hoe we ons geloof hierin aan het werk kunnen zetten.

  Misschien kunnen we daar na de Verloren Maandag invliegen, zoals de Belgen zeggen 🙂

  Dank je wel Evelyne voor de voorzet!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: