Blog #2018-029 “Wintertijd”

foto van Petservice Indy.

 

Er is veel om te doen, Europa wil af van de klok 2 keer per jaar te verschuiven. Olé, ik kan dit alleen maar toejuichen, MAAR – er is een grote MAAR -, de meeste Europeanen zijn gewonnen om zomertijd aan te houden. Persoonlijk vind ik dit geen goed idee, ik vind het zelf geen goed idee om wintertijd aan te houden, maar onze biologisch tijd te nemen, namelijk UTC.

 

 

Frank Deboosere legt het op zijn facebook goed uit waarom het geen goed idee zou zijn om heel het jaar zomertijd aan te houden. Hij kan het beter uitleggen dan ik ooit zal kunnen, dus hieronder Frank’s post:

De meeste zijn overtuigd dat heel het jaar zomertijd hun in de winter extra licht ’s avonds zullen geven, maar kijk maar eens goed in de tabel van Frank. Je wint amper daglicht in de winter. Ik kom pas na 18 uur thuis van het werk, dus zoveel licht win ik niet. Kijk echter in de kolom wanneer het ’s morgens licht wordt en je zult merken dat je in januari dan pas tegen 10 uur licht zult hebben! Ik merk nu al op in de zomer met zomertijd dat het moeilijk is om de slaap te vatten want om 23 uur is het nog niet donker genoeg en nog veel te warm. De zomer zijn altijd korte nachten en ik ben zeker niet de enige die ik hierover hoorde klagen vorige zomer!

Ook de wetenschap is ervan overtuigd dat zomertijd aanhouden schadelijk is voor onze gezondheid. Zo zullen veel meer mensen in problemen komen met slaapproblemen met alle gevolgen van dien. (Eos Wetenschap)

Wat ik ook bizar vind, is dat elk lidstaat zelf kan kiezen, dus de kans is groot dat Europa verschillende tijd zal hanteren in een zelfde tijdzone. De meeste Belgen waren ook voorstaander voor aanhouden zomertijd. Ik vind het jammer dat niet meer reclame werd gemaakt voor de volksraadpleging want ik heb het nooit geweten dat je een enquête kon invullen. Amper 50 000 Belgen van de meer dan 10 miljoen vind ik niet echt representatief. (De standaard)

Uiteraard hebben onze dieren lak aan onze tijdgewoontes en volgen hun biologische klok. Van dit extra uurtje slapen kwam dus niets in huis want onze 3 lieve katten ontwaakten op hun biologisch ritme. Ik probeer hen al jaren aan te leren hoe ze de klok kunnen lezen, maar helaas ze snappen het niet.

Als de keuze echter beperkt is tussen aanhouden zomertijd of aanhouden wintertijd, dan ga ik toch voor aanhouden wintertijd.

One Comment on “Blog #2018-029 “Wintertijd”

  1. Gelukkig hoor ik in de media dat het nog wel enkele jaren gaat duren vooraleer de knoop definitief zal doorgehakt worden. Ik vind het zelf een hele moeilijke, voor alles is wel iets te zeggen. Misschien een Belgische compromis op een half uur 😉 !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: