Blog #2018-028 “Trein zonder personeel”

WP_20170313_07_51_36_ProHet is alweer zondag, vorige zondag was het dé dag om jouw stem uit te brengen voor het bestuur van jouw stad of gemeente voor de komende 6 jaar. De gemeente Essen haalde het nieuws met amper 2 stemmen verschil tussen de 2 grootste partijen. Wie zou het burgermeesterschap opeisen en welke partijen gaan een coalitie aan? Intussen heeft Essen ook zijn burgermeester, Gaston zet zijn bewind verder de komende 6 jaar met dezelfde coalitiepartijen. Dit heeft op sociale media wel wat stof doen opwaaien met commentaren dat de grootste partij genegeerd werd (euh 2 stemmen verschil noem ik niet “grootste”, maar wel “even groot”), dat de kiezers genegeerd worden, waarom nog stemmen,… Gaston heeft de meeste voorkeurstemmen, dus veel Essenaren willen zijn bewind verder.

Naast de verkiezingsperikelen haalt het nieuwe beheersovereenkomst van de NMBS het actueel nieuws. Daarin staat onder andere afschaffing van treinbegeleiders op bepaalde treinen. Van alle kanten komt hierop uiteraard commentaar. Als ervaren pendelaar heb ik hierop ook mijn visie.

Ik hou toch van treinbegeleiders op de trein. Hun glimlach kan zo ontwapenend zijn en maakt ineens mijn dag goed. Ik heb uiteraard mijn favoriete treinbegeleiders. Iedere begeleider heeft een unieke manier van boodschappen over te brengen door de intercom en sommige hebben echt een humoristisch talent. Het zou heel spijtig zijn dat dit verdwijnt. Zo kon ik de knipoog naar het stilstaand verkeer op de Antwerpse ring wel appreciëren.

Daarnaast houden treinbegeleiders toezicht op zwartrijden. Er zijn nu al zoveel zwartrijders die het voor allemaal duurder maken. Ik vrees zonder treinbegeleiders dat het zwartrijden aangemoedigd zal worden.

Treinbegeleiders houden ook toezicht op de veiligheid in de trein. Als er zich een situatie voordoet op de trein, kun je altijd bij de treinbegeleider terecht. Als je weet dat je op een trein zonder begeleider zit, dan zou dit wel eens het onveiligheidsgevoel kunnen aanwakkeren. Ik heb al meermaals bedelaars op de trein gezien en ik vind dat niet zo leuk. Ik vraag me altijd af of die bedelaars een ticket gekocht hebben, ik denk het niet. Zonder treinbegeleider krijgen ook de bedelaars vrij spel om iedere pendelaar lastig te vallen. De treinbegeleiders zorgen er ook voor dat de trein veilig kan vertekken, ze geven pas het vertreksignaal als alle reizigers ingestapt zijn. Ik vraag met toch af hoe dit zal verlopen zonder treinbegeleider. Met treinbegeleider heb ik het zelf 1 keer weten foutlopen en ik was er dan ook niet zo tevreden over.
wp_ss_20181021_0001[1]

Buiten toezicht op veiligheid en zwartrijden is een treinbegeleider een bron van informatie. Je kunt er altijd terecht voor informatie over geschatte aankomsttijden,  overstappen,… De nieuwe Desiro-treintjes hebben wel informatieborden, maar de info omtrent aansluitingen wordt veel te laat getoond, dit komt pas op het scherm wanneer de trein al stilstaat in het station, dan zou je in principe al aan de deur moeten staan om uit te stappen of je krijgt de kans niet meer want de stroom opstappende reizigers zullen je de weg blokkeren. Personen die niet vaak de trein nemen, zie je vaak twijfelend op het perron staan of ze nu wel de correcte trein nemen of niet. Deze personen kunnen altijd terecht bij de treinbegeleider als dubbelcheck, zonder treinbegeleider vrees ik dat er wel eens veel reizigers op een trein naar een andere bestemming zullen reizen dan dat ze voorzien hadden.  Zelfs als ervaren reiziger gebeurt het wel eens dat je het niet zo goed weet wanneer er vanalles fout loopt of wanneer er last minute spoorwijzigingen zijn of wanneer de volgorde van binnenrijden van treinen last minute wijzigt. De digitale borden kunnen de wijzigingen niet altijd volgen. Als ervaren reiziger weet ik meestal wel welk type trein ik kan verwachten en als er dan een totaal ander type trein verschijnt, dan ga ik voor de zekerheid het ook dubbelchecken bij de treinbegeleider. Ik heb het al meermaals voorgehad dat het inderdaad niet de trein naar Essen was, die het station binnenreed op het moment dat die van mij zou moeten binnenrijden op dat spoor.

Ik kan natuurlijk een aantal voordelen bedenken ook zoals je kunt blijven slapen tot op je bestemming want geen treinbegeleider die je uit je droom wekt om jouw vervoersbewijs te controleren, geen treinbegleiders met een slecht humeur meer (alhoewel dat ik moet toegeven dat de NMBS hieraan hard gewerkt heeft en dat zulke treinbegeleiders eerder een zeldzaamheid geworden zijn. En geef toe, wie heeft er nu eens niet een slechte dag?), geen gezever meer met die ene openstaande deur waar die verdoemde treinbegeleider zegt dat je er niet meer opmag (terecht hé!).

Ik ben ervan overtuigd dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Afschaffen van treinbegeleiders zou toch een serieuze inkrimping zijn van de dienstverlening. Ik denk ook dat dit de eerste stap wordt naar een trein zonder personeel, dus ook zonder treinbestuurder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: