Blog #2018-024 “verkeersveiligheid”

foto van De Standaard.

Om praktische redenen is voortaan mijn blog terug te vinden op zondag in plaats van vrijdag. Vorige week nam ik wat vrijaf om te bekomen van het warme weer.

Verkeersveiligheid is actueel nieuws en niet in kader van veiliger voor de zwakke weggebruikers zoals fietsers en voetgangers, maar wel in kader van vlotte doorstroom voor automobilisten.

Ik begrijp het niet, er werd vorige jaren zo veel geïnvesteerd om automobilisten af te remmen en de zwakke weggebruikers te beschermen. Deze week kwam in het nieuws dat de voorrang omgedraaid wordt, nu hebben de automobilisten voorrang en moeten de fietsers wachten tot alle verkeer gepasseerd is. Ik vrees dat de fietsers wel heel lang zullen kunnen wachten op sommige plaatsen. Het is de bedoeling dat alle kruispunten met gewestwegen gewijzigd worden in Vlaanderen.

Ook heb ik persoonlijk omgemerkt dat in Mechelen verkeerslichten die bediend werden met een drukschakelaar voor voetgangers weggenomen zijn en geruild werden met vaste lichten voor voetgangers (rood-groen), maar met een oranje knipperlicht voor de automobilisten die knippert wanneer het groen is voor de voetgangers en niet brandt wanneer het rood is. Deze situatie is veel gevaarlijker geworden dan voorheen want als je halverwege bent dan springt jouw licht op rood, knippert het oranje knipperlicht maar de automobilist zie dat jij door het rood oversteekt, wat niet waar is want het was groen toen je vertrok. De meeste automobilisten maken hun dan ook kwaad op de voetganger, voorheen was er geen discussie mogelijk want hun licht stond ook nog op rood. Je moet weten dat dit licht op een dubbele baansvak staat waar het verkeer aan 70 km/u aangesnord komt.

Vorige maand verscheen er ook een artikel “De strijd om de straat (1): hoe ontmijnen we het gevecht?” in de Standaard waarbij de Nationalestraat in Antwerpen onder de loop genomen werd. Bekijk zeker het videoke en zie voor jezelf hoe erg het gesteld is.

Al jaren wordt er geklaagd dat er te veel auto’s zijn. Bovenstaande maatregelen zijn contraproductief als je koning auto van zijn troon wil stoten. Investeer liever in veiligheid voor de zwakke weggebruiker en in stipte, betrouwbare en comfortabele treinen.

Onze ministers van “mobiliteit”, “volksgezondheid” en “Omgeving, Natuur en Landbouw” zijn niet goed bezig. Hopelijk worden ze hiervoor afgerekend bij de volgende verkiezingen.foto van De Standaard.

Een kleine rechtzetting, minister van mobiliteit neemt dan toch zijn verantwoordelijkheid op en draait de maatregel terug die het agentschap wegen en verkeer genomen had. De kruispunten waar fietser voorrang hadden, krijgen ze terug hun voorrang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: