Blog #2018-022 “Nationale Feestdag”

KnipselIeder jaar op 21 juli viert België de nationale feestdag ter ere van de eerste eedaflegging van Leopold I in 1831.

Traditiegetrouw wordt er dan een defilé te Brussel gehouden waar defensie hun assets showt. In mijn kindertijd werd er ieder jaar voor de TV gehangen om de defilé te zien, als kind vond ik daar maar niets aan, het ging veel te traag vooruit en ik was het dan ook al na 10 minuten beu. Dit jaar is koning Filip trouwens 5 jaar aan de macht.

De Fransen houden hun nationale feestdag 1 week vroeger en ik weet dat we altijd het vuurwerk konden zien tot in onze tuin. Ook dienen we rekening te houden dat het zwaar vrachtverkeer niet mag rijden in Frankrijk op hun nationale feestdag en dat we dus best de snelweg kunnen mijden want het vrachtverkeer staat al aan te schuiven aan de grensovergang waardoor onze afrit niet meer te bereiken is. Momenteel zijn we natuurlijk geen goede vriendjes meer met de Fransen want België had het WK 2018 moeten winnen! Frankrijk heeft als motto “Liberté, Egalité et Fraternité”, maar wat is ons motto eigenlijk? Tijdens mijn opzoekwerk kwam ik tegen dat ons motto “Eendracht maakt macht” is.

Ik heb reeds een aantal jaren geleden de Franse grens ingewisseld voor de Nederlandse, maar tot op heden heb ik geen idee wanneer de Nederlanders eigenlijk hun nationale feestdag vieren en nog veel minder wat hun motto is.

Er hangen nog steeds veel Belgische vlaggen aan huizen, maar die waren niet oorspronkelijk bedoeld voor ons nationalistisch gevoel van de feestdag maar wel voor ons nationaal elftal die wereldkampioen zou worden in Rusland. Weet je trouwens dat art 193 van onze grondwet enkel de kleuren vermeldt: “De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart”, maar dat dus geen vermelding staat van richting van de kleuren. Pas in 1831 werd officieel aangenomen dat de vlag zwart, geel rood met verticale strepen zou worden, voorheen was de vlag zelfs met horizontale strepen rood, geel en zwart. Blijkbaar is België het enige land die een afwijkend vlag heeft dan wat in de grondwet staat en het blijkbaar ook niet belangrijk vind om de grondwet te wijzigen.

We hebben tijdens het WK 2018 ons Belgisch volkslied “Brabançonne” kunnen oefenen, dus iedereen, zing maar uit volle borst mee.
O dierbaar België, o heilig land der vaad’ren,
Onze ziel en ons hart zijn u gewijd,
Aanvaard ons kracht en het bloed van onze aad’ren,
Wees ons doel in arbeid en in strijd,
Bloei, o land, in eendracht niet te breken,
Wees immer u zelf, en ongeknecht,
Het woord getrouw dat ge onbevreesd moogt spreken.
Voor Vorst, voor Vrijheid en voor Recht
Voor Vorst, voor Vrijheid en voor Recht
Voor Vorst, voor Vrijheid en voor Recht.

Of in het Frans
Noble Belgique, ô mère chérie,
À toi nos cœurs, à toi nos bras,
À toi notre sang, ô Patrie !
Nous le jurons tous, tu vivras !
Tu vivras toujours grande et belle
Et ton invincible unité
Aura pour devise immortelle :
le Roi, la Loi, la Liberté !
le Roi, la Loi, la Liberté !
le Roi, la Loi, la Liberté !

En nog een keertje, maar nu in het Duits
O liebes Land, o Belgiens Erde,
Dir unser Herz, Dir unsere Hand,
Dir unser Blut, dem Heimatherde,
wir schwören’s Dir, o Vaterland!
So blühe froh in voller Schöne,
zu der die Freiheit Dich erzog,
und fortan singen Deine Söhne:
‘Gesetz und König und die Freiheit hoch!’
‘Gesetz und König und die Freiheit hoch!’
‘Gesetz und König und die Freiheit hoch!’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: