Animal Farm

voorkant boekTitel: Animal Farm
Auteur: George Orwell
ISBN: 9789029587747
Uitvoering: e-book

Beschrijving:
De dieren op een boerderij komen in opstand tegen hun meester de mens en nemen zelf de macht in handen. De varkens, die lang tevoren in het geheim hebben leren lezen en schrijven, werpen zich op als de natuurlijke leiders van de revolutie. Zij staan immers op een hoger intellectueel peil dan de andere dieren. Ze breiden hun voorrechten steeds verder uit en vormen een nieuwe elite, even oppermachtig als de oude heersers. De catastrofale ineenstorting van deze gemeenschap kan ten slotte niet uitblijven.

Animal Farm, geschreven in 1943, is een klassiek geworden satire op een totalitaire staat en samenleving, die vandaag de dag nog niets aan zeggingskracht heeft verloren.

Persoonlijke mening:
Animal Farm is een roman over dieren die de boerderij overnemen en zelf gaan beheren.

Het boek staat vol van onderliggende boodschappen en verwijzingen naar maatschappelijke structuren zoals een goede fabel beoogt. Wanneer de ene maatschappij (dictatuur) wordt ingeruild voor de andere (democratie), zijn de dieren in het begin beter af. Stapsgewijs schuift de democratie terug richting dictatuur.

Het dominante varken heet “Napoleon”, de ezel blijft het slimste dier met zijn diplomatische filosofische antwoorden en zoals gewoonlijk is de kat een vrij dier.

Rating:
★★★★

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: