Blog #2018-021 “Vrijdag de 13de”

4bc959c4fc53d911b22321dc3d6efb83_1402651229

Pas toch maar op voor die zwarte kat! En ga vooral niet onder die ladder lopen!
Voor degene die het nog niet door zouden hebben, vandaag is het vrijdag de 13de. Ah voilà, nu weet je waarom al dat ongeluk je vandaag overkomt. Zowel “dertien” als “vrijdag” staan voor ongeluk, wanneer ze dan nog eens samenvallen is het dus dubbel pech.

De mens wil altijd de wereld begrijpen, kunnen verklaren en vooral de controle erover houden. Hierdoor wordt bijgeloof gecreëerd om onverklaarbare zaken toch maar te kunnen begrijpen en verklaren en als je het niet kunt verklaren dat is er zeker een hogere macht of entiteit aan het werk. Ons brein is ook geprogrammeerd om overal patronen en reeksen te zien (ook waar ze niet zijn) en zo ontstaan rituelen. Deze geven ons houvast en de illusie van controle waar we zo verzot op zijn. We zijn ook gek op “oorzaak en gevolg”. Als een bepaalde handeling tot een gewenst gevolg leidt, dan zijn we geneigd om die handeling opnieuw te stellen in de hoop dat we terug het gewenste gevolg krijgen.

Wie heeft er tijdens het WK 2018 zijn konijnenpootje bovengehaald of telkens hetzelfde ritueel uitgevoerd tijdens iedere match in de hoop dat de Rode Duivels het in de finale schoppen? Alle geluksbrengers, amuletten, talismannen en bijgeloof-rituelen hebben er helaas niet kunnen voor zorgen dat de Rode Duivels doorgingen naar de finale. Nogmaals een bewijs dat bijgeloof niet werkt, maar dat toeval het lot bepaalt.

Wie is er hier allemaal bijgelovig? Ik ben niet bijgelovig en snap eigenlijk ook niet zo goed dat iemand dat wel kan zijn. Rationeel gezien slaat bijgeloof dus nergens op hé, het is allemaal een kwestie van toeval en onze hersenen die geprogrammeerd zijn om overal sequenties in te zien.

Meer weten over bijgeloof? Lees dan zeker het boek “Dat kan geen toeval zijn” van Frenk van Harreveld, Joop van der Pligt en Bastiaan Rutjens.

Vanavond de Euromillions winnen want geluk MOET wel aan mijn kant staan op vrijdag de dertiende

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: