Nudge

voorkant boekTitel: Nudge
Auteurs: Richard Thaler, Cass Sunstein
ISBN: 9789047011729
Uitvoering: e-book

Beschrijving:
Hoe kunnen wij de mensen in onze samenleving ertoe brengen om de juiste keuzes te maken, keuzes waardoor ze gezonder en gelukkiger worden en waardoor ze over meer welvaart en vrijheid beschikken? We kunnen mensen met zachte hand – met een nudge – naar betere keuzes leiden, zonder hen te beperken in hun keuzevrijheid. Bijvoorbeeld door in schoolkantines gezonde voeding op ooghoogte te zetten, of door meer betrokkenheid bij pensioenen te creëren door sommige spaarplannen opt-out te maken in plaats van opt-in. Sinds de publicatie van Nudge in 2008 heeft het boek veel teweeggebracht. Thaler en Sunstein zijn adviseurs geworden van de regering van Barack Obama. David Cameron heeft het boek required reading gemaakt voor al zijn partijgenoten. Dit boek toont op baanbrekende wijze hoe kleine beleidswijzigingen grote impact kunnen hebben.

Persoonlijke mening:
Nudge gaat over het kleine duwtje dat wordt gegeven om mensen in de goede richting te wijzen zonder het keuzevrijheid in het gedrang te brengen. Dit kan op verschillende manieren zoals bijvoorbeeld de standaardoptie zo optimaal mogelijk te maken, volgorde en hoogte van opstellen van producten,…

Natuurlijk kan hier misbruik van gemaakt worden door overheden, bedrijven, scholen,… Alles hangt ervan af of ze hun economisch belang laten primeren dan wel het welzijn van hun burgers, klanten, studenten,…

Een boek met een interessant thema die zeker de moeite waard is om te lezen.

Rating:
★★★★

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: