Blog #2018-020 “Belastingaangifte”

Ik ben nu toch al een tijdje afgestudeerd als graduaat accountancy-fiscaliteit – in de goede oude tijd heette het nog graduaat in plaats van bachelor – maar ik kan mijn mondeling examen personenbelasting nog herinneren alsof het gisteren was. Ik kreeg de vraag tegen wanneer de aangifte personenbelasting ten laatste ingediend moet worden. Whoohoo een gemakkelijke vraag, 31 juni. Mijn docent begon te glimlachen en te glimlachen, ik niet wetende wat er aan de hand was want allé zeg nu zelf, belastingaangifte is toch eind juni. Er kwam geen correctie van mijn kant, dus ze herhaalde mijn antwoord:“31 juni?” Ik was duidelijk overtuigd van mijn correct antwoord, dus ik bevestig 31 juni. Nogmaals vraagt ze “31 juni?” Ik dacht wat is dat nu toch? Dus ik antwoord: “ja, de laatste dag van juni toch… (bijna geïrriteerd)”. “Ah, maar nu zeg je het juist”. Verdomme juni heeft uiteraard maar 30 dagen wat ik helemaal niet doorhad door de stress. In stress situaties bevindt de geest zich meestal in een tunnelvisie. Nu vergeet ik het nooit meer: 30 juni!

Een andere docent die het vak “Fiscale procedure” gaf, had het altijd over dat het aanslagbiljet van de belasting een aanslag op zijn leven was. Als student dacht ik altijd: “Wat kan die overdrijven!!!”, nu ik zelf tot de werkende bevolking behoor, moet ik hem toch meer en meer gelijk geven. Heb je al eens goed gekeken? Een aanslag van gemiddeld 30%! Van januari tot en met april werk je dus voor de belastingsdienst, daarna voor eigen rekening. Ik herinner me nog iets uit zijn lessen. Het beste dat je kan overkomen is dat jouw aanslag te laat ingekohierd wordt, 1 dag te laat en de belastingsdienst is verplicht om al jouw belasting van dat jaar terug te betalen. Het is dan wel ineens fin-de-carrière voor de medewerker in kwestie. Tot op heden heb ik nog niet het geluk gehad van een laattijdige inkohiering. In ben intussen ook wel vergeten tegen wanneer de belastingdienst de belasting ingekohierd moet hebben, dus als het voorvalt, zal ik het niet meer opmerken…

Nu is het zo dat je via Tax-on-Web meer tijd krijgt dan de papieren aangifte, maar ieder jaar is de einddatum verschillend. Ik heb geen enkel idee wanneer de deadline dit jaar is, dus wou het nakijken op de website en tik dus in http://www.tax-on-web.be maar ik krijg direct een foutmelding over een onveilige spam website. Ja, spam, dat vind ik nu ook wel. Hmmm, ik vertrouw het zaakje toch niet helemaal want misschien heb ik een “-” verkeerd gezet. Ik zal het voor de zekerheid eens aan meneer Google vragen vooraleer ik de virusscan toelating geef om naar de website door te gaan. Ah, meneer google wist mij te vertellen dat Tax on Web een andere domeinnaam heeft. Oh, zelfs in een helemaal nieuw jasje, maar helaas nergens duidelijk zichtbaar wanneer de aangifte binnen moet zijn. Ik zal maar inloggen met mijn identiteitskaart zeker, maar zelfs na het inloggen nog altijd geen bericht over uiterste indiendatum. Ja, dan zal ik ze maar invullen zeker, nu ik toch ingelogd ben. Hmmm, snelle ingave, heel cool en praktisch, maar als afgestudeerde in fiscaliteit heb ik toch graag de volledige aangifte. Damn, waar staat dit nu in de nieuwe lay-out? Niet gevonden, is goed, belastingen winnen, dan maar via de snelle ingave. Alles netjes vooraf ingevuld, zelfs ook de lening wat in vorige versies niet het geval was. Alright, op 5 minuten alles gecheckt. Nu nog inloggen met mijn partner om de aangifte te ondertekenen zodat ze verzonden kan worden. Ah, daar, helemaal vanonder staat “volledige aangifte”, nu heb ik dat ook niet meer nodig hé.

Voilà, zoals alle voorbeeldige Belgen de belastingaangifte netjes op tijd ingediend.

One Comment on “Blog #2018-020 “Belastingaangifte”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: