Nietzsches tranen

Titel: Nietzsches tranen
Auteur: Irvin D. Yalom
ISBN: 9789460035395
Uitvoering: e-book

Beschrijving:
In Nietzsches tranen wordt een brug geslagen tussen fictie en non-fictie. Het decor: Wenen aan het eind van de vorige eeuw, de psychoanalyse staat op het punt door te breken. De hoofdfiguren: Friedrich Nietzsche, de ‘filosoof met de hamer’, en Dr. Joseph Breuer, een van de grondleggers van de psychoanalyse. Het drama: Nietzsche loopt met zelfmoordplannen rond nadat Lou Salomé geweigerd heeft zijn vrouw te worden. Dr. Breuer is bezeten van een patiënte en weet zich geen raad met zijn obsessie. Op verzoek van Lou Salomé begint Breuer een poging om Nietzsche te ‘behandelen’, maar hij ontdekt dat Nietzsche spelenderwijs zijn, Breuers, problemen ter hand neemt.
In een meesterlijke en spannende reeks sessies ontwikkelt zich een bizarre vriendschap tussen de twee mannen, die de lezer onontkoombaar betrekt bij de afgronden van de geest.

Persoonlijke mening:
Schitterende roman die mijn interesse in Nietzsche opgewekt heeft. Ik moet dringend wat werken van Nietzsche lezen. Ik deel Nietzsche’s mening over hoop: “Hoop? Hoop is het ultieme kwaad!” schreeuwde Nietzsche bijna. In mijn boek Menselijk, al te menselijk heb ik aangevoerd dat er, toen Pandora’s doos werd geopend en de kwaden die Zeus erin had gestopt in de wereld der mensen ontsnapten, zonder dat iemand het wist nog één kwaad overbleef: de hoop. Sinds die tijd heeft de mens ten onrechte de doos en zijn inhoud, de hoop, beschouwd als een geluksvat. Maar we zijn vergeten dat Zeus wilde dat de mens zichzelf zou blijven martelen. Hoop is het kwaadste der kwaden omdat zij de marteling verlengt.”

Rating:
★★★★★

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: