De Schopenhauer-kuur

Titel: De Schopenhauer-kuur
Auteur: Irvin D. Yalom
ISBN: 9789460030529
Uitvoering: e-book

Beschrijving:
Op de dag dat de vooraanstaande psychiater Julius Hertzfeld te horen krijgt dat hem waarschijnlijk nog maar één jaar te leven rest, begint hij met een onderzoek naar de betekenis van zijn leven. Hij zoekt na meer dan twintig jaar contact met Philip, een aantrekkelijke, arrogante, con tact gestoorde, seksverslaafde man, die drie jaar bij hem in therapie zat zonder enig resultaat. Philip blijkt tot Julius grote verbazing gepromoveerd te zijn in de filosofie en een opleiding te volgen tot therapeut. Julius biedt zich aan als supervisor met als voorwaarde dat Philip aan zijn therapiegroep zal deelnemen.
Een van de leden van deze therapiegroep, Pam, blijkt slachtoffer van Philip te zijn geweest en is nooit over deze traumatische ervaring heen gekomen. Terwijl de groepsleden proberen om te gaan met deze ontvlambare situatie en het einde van Julius laatste jaar schrikbarend dichtbij komt, stijgt de therapie tot een ongekend hoog niveau met buitengewone veranderingen bij elk groepslid als gevolg.

Persoonlijke mening:
Ik hou wel van de stijl met afwisselende hoofdstukken over Schopenhauer en groepstherapie. Tussen elk hoofdstuk staat een citaat, vermoedelijk van Schopenhauer, staat er helaas niet bij.

Mijn favoriete citaat: “Geen mens zal aan het einde van zijn leven, wanneer hij oprecht is en nog bij z’n volle verstand, zeggen dat hij het nog eens over zou willen doen. Hij zal veeleer de voorkeur geven aan het volstrekte niet-bestaan.”

Rating:
★★★★

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: