Blog #2018-015 “L’enfer, c’est les autres”

Jean-Paul Sartre schreef in zijn toneelstuk “Huis Clos” de bekende zin “L’enfer, c’est les autres”, maar klopt dit wel dat de anderen ons de hel aandoen of doen wij onszelf de duivel aan? De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

Iedereen ervaart EEN werkelijkheid op basis van de perceptie van feiten en aangezien perceptie voor iedereen verschilt, bestaat DE werkelijkheid niet. Vaak loopt het hier al fout omdat er geen rekening gehouden wordt dat een ander feiten anders ziet, interpreteert, aanvoelt,… Volgens jouw perceptie doen anderen jou de hel aan.

In de huidige maatschappij staat individualisme voorop. Er wordt enkel nog rekening gehouden met het individu en niet met anderen. Het zal er alleen maar erger op worden, meer en meer narcisten zullen geboren of gecreëerd worden. Opnieuw doen anderen jou de hel aan door jouw behoeften te negeren.

De maatschappij die individualiteit hoog in het vaandel draagt, heeft toch geen respect voor mensen die anders zijn. De minderheidsgroepen, andere godsdiensten,… worden uitgesloten, gepest, niet aanvaard,… Opnieuw wordt jou de hel aangedaan als je tot zo’n groep behoort.

Hoe je slaagt in je individualistisch leven, wordt gemeten aan de hand van hoeveel status je verwerft, hoeveel geld je verdient,… Dit heeft als gevolg dat er nogal wat uitgevochten (letterlijk & figuurlijk) wordt op de werkvloer, soms zelfs zo hard dat medewerkers zichzelf van het leven beroven! Je wordt opnieuw de hel aangedaan door de anderen.

Een ander gevolg van het individualisme is dat iedereen het altijd maar druk heeft en vanalles MOET. Knoop het in jullie oren: ER MOET ABSOLUUT NIETS! (behalve sterven dan). Iedereen legt zichzelf verplichtingen op!!! Je doet jezelf de hel aan.

L’enfer, c’est les autres? Zowel anderen als jij zelf doet jou de hel aan!

Boeken die mijn ogen geopend hebben en ervoor gezorgd hebben dat ik niet snel meer een oordeel zal vellen over anderen, maar die te accepteren zoals ze zijn.

Boeken over de psychologie op de werkvloer

Wil je meer weten over hoe je er vanaf geraakt om jezelf zoveel verplichtingen op te leggen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: