Blog #2018-014 “Lang Zullen We Lezen”

32915328_199016727400120_3781609109447507968_n

Een jaar geleden heb ik mezelf een e-reader cadeau gedaan. Een e-reader heeft achtergrondverlichting, weegt niet veel, de wind blaast niet tussen je bladzijdes, reflecteert niet in de zon, geen fysieke boekenkast meer nodig,… in één woord “Geweldig”! Er is maar één nadeel: al mijn boeken ruiken hetzelfde.

Nu ik begonnen ben met lezen was het tijd om terug naar een bibliotheek te gaan. De laatste keer dat ik nog naar een bibliotheek ben geweest was voor een verplichte boekbespreking voor school, wat toch zo’n goeie 20 jaar geleden is. Holy Moly Sh*t, cultuurshock!!! Weg muffe bibliotheek met papieren uitleenkaart waar je je teruggebrachte boeken dropt op de balie bij de lieve bibliothecaresse. Niets van dat meer, de bibliotheek van Kalmthout is supermodern, netjes verdeeld in 2, de ene kant bevat de fictie boeken, de andere kant de non-fictie boeken. Uitlenen gaat via de identiteitskaart en je teruggebrachte boeken dienen in het rekje gezet te worden en die worden automatisch daar gescand.

Ik ben uiteindelijk niet zo vaak meer terug gegaan naar de bibliotheek want ik lees liever e-books dan papieren versies. Ik lees vooral op de trein en boeken wegen te zwaar. Ik koop mijn boeken en ga enkel naar de bibliotheek voor boeken die niet meer te koop zijn. Mijn collectie had ik aangevuld op www.boek.be om een overzicht te hebben, maar helaas stopt deze website ermee in september. Alle gebruikers worden doorverwezen naar een nieuwe site www.langzullenwelezen.be

De nieuwe site is een project van de vrt om ons meer aan het lezen te brengen. Je hebt 2 virtuele boekenkasten: eentje voor je gelezen boeken en eentje voor je nog te lezen boeken. In het begin waren niet alle boeken terug te vinden, maar dat is intussen al opgelost. Ik heb de indruk dat de database vrij volledig is. De boeken die eerst niet beschikbaar zijn, zijn nu wel aanwezig in de database.

De website geeft je ook de mogelijkheid om ratings te geven, je mening te schrijven en andere lezers te volgen. Er is wel potentieel, maar wordt nog niet volledig benut.
* Lezers volgen: momenteel merk ik geen verschil. Het zou fijn zijn om een melding te krijgen wanneer ze een nieuwe boek toevoegen, een rating geven, review schrijven,…
* Sorteermogelijkheden van de boekenkast. Ik weet niet hoe ze gesorteerd worden, maar het zou fijn zijn om die alfabetisch te kunnen schikken op ofwel titel ofwel auteur. Misschien andere sorteermogelijkheden zoals op genre.
* Het zou een meerwaarde zijn om boeken als favoriet te kunnen aanduiden, die dan liefst ook vooraan in de boekenkast worden weergegeven.
* Meer info op profiel zoals je favoriete genre. Je kon je interesses ingeven in je instellingen, maar die verschijnen nergens. Ook zie je op je eigen pagina geen overzicht bovenaan (De boekenkast van Lindsay Cornette, 103 boeken gelezen , 32 nog te lezen boeken , 78 recensies geschreven), dat je wel bij de andere lezers ziet.

Mijn top 5 van gelezen boeken
1. De kracht van geld – Claudia Hammond
2. We aaien ze, we haten ze, we eten ze – Hal Herzog
3. De onzichtbare gorilla – Christopher Chabris, Daniel Simons
4. Identiteit – Paul Verhaeghe
5. Oerdriften op de werkvloer – Bram Buunk

Geïnteresseerd in wat ik nog allemaal lees? De boekenkast van Lindsay Cornette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: