Blog #2018-013 “Eurovision Song Contest”

32266493_196904730944653_8579881967640641536_o

Van zover ik mij kan herinneren ben ik grote fan van het Eurovision Song Contest. Als kind lukte het mij wel nooit om het einde te zien, ik viel altijd in slaap en vergat dat je eigenlijk ook via de radio kunt volgen. Zo had ik de laatste songs nog kunnen horen op de radio terwijl ik comfortabel in bed lig. Ik ben zelfs zo’n grote fan dat ik het in mijn agenda zet om zeker niets in te plannen op de dagen van het Eurovision Song Contest.

Ik hou vooral van de sfeer, de humor, de glamour, de specialiteiten want van de songs moet je het niet altijd hebben. San Marino spant de kroon om altijd rommel in te zenden. Misschien willen ze alleen maar deelnemen en zeker niet winnen want winnen brengt een grote kost mee voor het organiseren volgend jaar. Hun nummer dit jaar stelt weer niet veel soeps voor qua zang, hun robots daarentegen vind ik wel supercool, maar daar win je natuurlijk geen zangwedstrijd mee.

Ooit wil ik toch eens in het echt gaan zien, dus ieder jaar opnieuw hoop ik dat België wint. Ik wil dus in de finale enkel maar horen “Twelve points for Belgium”!!! “Douze point pour la Belgique” is uiteraard ook goed. Helaas zal deze vlieger dit jaar niet opgaan want we zijn al uit de halve finale gekegeld. Ik had nu niet direct een “wow”-gevoel van het nummer, maar eerder het gevoel dat het de volgende James Bond theme song zou kunnen zijn. Volgens mij was de choreografie ook net te eenvoudig waardoor deze overdonderd werd door alle spectaculaire vuurspektakels van andere nummers.

Ik woon tegen de Nederlandse grens, misschien moet ik mijn geld maar inzetten op onze noorderburen want die gaan wel door naar de finale. De Nederlanders hebben een goede song ingestuurd, het is één van mijn persoonlijke favorieten, dus ik zie die wel hoog eindigen.

Ik kan ook hopen op Australië want als ze winnen dan mogen ze zelf kiezen in welk Europees land ze het gaan organiseren. Je weet maar nooit dat ze voor België kiezen. Hun nummer vond ik wel niet zo speciaal.

Ik had ook de indruk dat de kwaliteit van de eerste halve finale stukken hoger lag dan deze van de tweede halve finale, dus dat is pech hebben voor Sennek. Ook Zwitserland werd uitgeschakeld in de eerste halve finale terwijl ik dit wel een pittig nummer vond, terwijl dan de mindere songs zoals dat van Ierland wel doorgaat naar de finale. Verder vind ik het nummer van Tsjechië heel hip en zijn choreo met zijn rugzakje vind ik wel iets hebben. In de eerste halve finale deed ook Wit-Rusland mee. Het nummer vond ik maar niets, maar de goocheltruc met de het schieten van een roos vanuit een boog door zijn hand blijft toch een mysterie voor mij. Ik haat goochelen want dat is puur bedrog. Mijn absolute favoriet van de eerste halve finale is Israël. Het is een geweldig catchy nummer met pit dat blijft hangen, ze kan kakelen als een kip. Haar outfit is kei flashy, zelfs haar schoenen. Haar danseressen zijn cool en de achtergrond met de kattekes zijn geweldig. De zangeres zelf zingt niet altijd juist, maar dat vergeef ik haar want haar mimiek en act is gewoon geweldig. Zij krijgt mijn stem tijdens de finale. Cyprus scoort blijkbaar ook hoog, ik vind het geen wow nummer. Haar outfit daarentegen, die vind ik wel leuk. Zelfs haar schoenen zijn in dezelfde glitter.

De tweede halve finale vond ik de kwaliteit wat minder. Noorwegen stuurt terug Alexander Rybak die in 2009 won. Die mens is ook nog geen haar veranderd, maar vond zijn song niet zo geweldig. Het liedje van Servië is wel mijn stijl, ik hoor dat wel graag van de Slavisch stijl. Moldova heeft een goed liedje en een zeer coole act met de deuren. Ukraine daarentegen, die vond ik maar niets en ik word misselijk van mensen met 2 verschillende ogen. Hij heeft in zijn ene oog een helder blauwe lens in. Ik denk dat Griet mijn commentaar op de ogen al beu is want de presentatrice Daniela Ruah heeft ook 2 verschillende ogen, weliswaar minder opvallend. Haar linkeroog heeft een zwarte pupil met een donkerbruine iris, terwijl haar rechteroog precies alleen maar een grote zwarte pupil heeft zonder iris. Ik werd er ook telkens mottig van. De presentatrice gaat automatisch door naar de finale en helaas Ukraine ook. Ik zal maar geen commentaar meer leveren tijdens de finale hierop.

Mijn top 3 voor de finale:
12 punten – Israël
10 punten – Moldova
8 punten – Nederland
Wat is jullie top 3?

Het is altijd plezant met de commentaren van Peter van de Veire, waar blijft hem ze toch halen. Iedere keer dat ze aftellen om de lijnen van het stemmen te sluiten dan wil ik aanvullen met “Happy New Year”, maar nee hoor, er wordt afgesloten met “Europe, stop voting now!”. Dit jaar vind ik hun “Esclopedia” ook keigoed gevonden, een samentrekking van ESC (Eurovision Song Contest) en encyclopedia. Er is natuurlijk al een hele geschiedenis aan Song Contest materiaal, kun je inderdaad wel al eens encyclopedie mee vullen. Sinds een paar jaar is ook het votingsysteem veranderd. Eerst verschijnen de punten van de vakjury en dan worden de punten van het publiek erbij geteld maar beginnende met de minste punten. Zo blijft het spannend tot op het einde.

Ik ben alvast klaar voor de finale morgen. Drank en chips, kritische bril op om zelf commentaar te leveren, goed gezelschap, notitieboekje voor punten te geven,… Naar jaarlijkse gewoonte na de finale de CD op mijn iPod zetten.

All Aboard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: