Blog #2018-011 “Mei plasticvrij”

In de recentste Psychologies (nr 81 – maart april 2018) staat er een artikel over een initiatief van 3 dames om de aandacht te vestigen op ons plastic gebruik en de hele schadelijke gevolgen voor het milieu. Ik was meteen overtuigd om deel te nemen gedurende de maand mei want alle recentelijke berichten over plastic die overal rondzwerft vind ik verschrikkelijk, zeker als de dieren er veel last van hebben en zelfs van sterven. Plastic helemaal uitbannen zal misschien wel niet lukken, maar een verminderd gebruik of herbruikbaar gebruik, daar kunnen we wel voor gaan.

Kunnen we als individu het verschil maken? Als niemand iets onderneemt, dan zal er niets veranderen en dat heeft gevolgen op de volgende generaties. Als genoeg individuen dit beseffen en er wel iets aan doen, al is het maar een kleine wijziging in jouw gedrag, dan kan dit wel van invloed hebben. Als de groep consumenten groot genoeg wordt die bepaalde plastic producten vermijdt, dan zal de producent of winkelketens wel verplicht zijn om te volgen.

Wil ik volledig plastic vrij leven? Neen, helemaal niet. Ik vind plastic flessen nu éénmaal veel praktischer dan glazen flessen en ze wegen ook een pak minder. Ik ben er trouwens van overtuigd dat glas niet noodzakelijk milieuvriendelijker is dan plastic. Al de producten die gebruikt worden om het glas te reinigen voor hergebruik zijn nu ook niet bepaald milieuvriendelijk.

Bij deelname aan de uitdaging mei plasticvrij kun je een aantal doelstellingen kiezen waaraan je wil werken gedurende de maand mei. Ik heb gekozen voor volgende opdrachten:

* Winkel met een herbruikbare tas of ga voor een kartonnen doos
Ik heb altijd mijn herbruikbare, weliswaar plastic, tas bij. Ik gebruik deze altijd in het grootwarenhuis, maar vergeet eigenlijk dat ik deze ook kan gebruiken als ik naar andere winkels ga. Voortaan ga ik erop letten om deze ook te gebruiken in andere winkels in plaats van opnieuw een plastieken zak te gebruiken. Bij de apotheek let ik er al op om niet een plastic zakje te aanvaarden. Ik stop mijn medicijnen los in mijn handtas.

* Drink kraantjeswater en neem steeds je herbruikbare drinkfles mee
Op het werk heb ik een plastieken fles water staan die ik telkens hervul aan de bidon water die voorzien wordt door onze werkgever. Thuis durf ik mijn fles ook wel eens te hervullen met kraantjeswater want ik vind dat lekker. Wist je trouwens dat er een lager btw-tarief geldt op kraantjeswater dan mineraalwater? Dubbel mooi meegenomen.
Gisterenavond kroop ik in bed en toen ik mijn anti-allergiepilletje wou in nemen, zag ik dat mijn water op was. Ik haalde mij een nieuwe Spa mineraalwater fles en mijn partner zei: “Awel, je ging die toch telkens hervullen?” “Ah, ja die ga ik hervullen, maar mei is nog niet begonnen hé”. Tot zover mijn bewustwording, er is nog werk aan de winkel. Ik moet toegeven dat het bewust worden meestal pas komt wanneer je bezig bent met zo’n project. Ik ben ook gestart met Tournée Minérale met de instelling “We zien wel waar we uitkomen”, maar uiteindelijk had het toch veel meer invloed dan dat ik voorzien had.

* Neem altijd een herbruikbare koffiebeker mee
Op het werk heb ik altijd mijn eigen mok bij. Ik zie mij nu nog niet direct ergens anders mijn eigen beker altijd meesleuren, maar tijdens de maand mei wil ik dit toch wel doen.
WP_20170126_07_59_44_Pro

* Weiger plastic rietjes. Drink uit het glas of breng je herbruikbare rietje mee
Ik heb getwijfeld om deze aan te duiden, maar rietjes hoeven voor mij ook niet. Het is natuurlijk wel handig bij een cocktail dat je rietjes hebt. Wat ik wel kan doen is zelf geen plastic rietjes meer kopen. Ik vraag me toch af of je plastic rietjes gemakkelijk kunt weigeren in de horeca? Als je een cocktail bestelt, dan zitten ze erin. Misschien toch een opmerking erover maken? Misschien, hangt van mijn assertiviteit op dat moment af.

* Weiger plastic bestek. Ga altijd op stap met je eigen metalen of houten bestek of eet ter plaatse
Haha, ik eet nooit met plastic bestek. Ik vind plastic bestek helemaal niet praktisch. Als we al ooit pic-nic voorzien dat heb ik altijd mijn eigen metalen bestek bij.

* Vervang plastic folie door een herbruikbare lunchdoos, bewaardozen en -bokalen of wraps van bijenwas
Hiervan ben ik zeker ook overtuigd. Ik heb altijd mijn herbruikbare, ja plastic, lunchbox bij en er staat zelfs een leuke slogan op.
14570811_1344196368938527_7929089957430402594_o

Waar wacht je nog op? Registreer je vandaag nog op Mei Plasticvrij!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: