Blog #2018-010 “Dexter”

InstagramCapture_a9b3da96-fc65-4cee-981b-587f0b2523ff

Na het zien van de reeks “Dexter” op Netflix, besloten we dat indien onze volgende kat een rosse kater wordt, we die Dexter zouden noemen. We hadden chance want er was nog een ros kitten beschikbaar bij een gastgezin van het dierenasiel Canina. En zo geschiedde het, ons kitten kreeg de naam Dexter. Hij is onze jongste kater en verblijft al anderhalf jaar bij ons. We hebben al een aantal katten gehad die deel uitmaakten van ons gezin en stuk voor stuk zijn ze uniek op elk hun eigen manier. Het viel ons al snel op dat Dexter een aantal gedragingen heeft die echt atypisch zijn voor een kat.

Dexter was onmiddellijk dikke vriendjes met onze oudere kater Milo die er goed zorg voor draagt. Als Dexter moe wordt, dan wringt hij zich tegen Milo zodat deze Dexter zijn kopje begint te wassen, meneer laat zich graag bedienen. Zoals alle katten wil Dexter ook proper zijn vooraleer hij gaat slapen. Wat hij echter niet onmiddellijk door had, is dat Milo ook wel eens graag gewassen wordt. Nu heeft Dexter de wet van de wederkerigheid volledig onder de knie. Als het nu past of niet, Milo zal gewassen worden. De twee zijn zo’n dikke vriendjes en liggen vaak samen in dezelfde houden dat we ze soms ook wel Yin & Yang noemen.

Dexter is een hele lieve, vrolijke kater met een hoog energieniveau. Er dient dan ook vaak met hem gespeeld te worden. Het liefst speelt Dexter “balletje gooien”, nu komt het atypische karakter naar boven. Dexter brengt net als honden het balletje terug zodat je het opnieuw kunt gooien. Dit spelletje houdt hij veel langer vol dan wij. Het lijkt wel of hij nooit moe wordt. Dexter voetbalt soms ook met het balletje waardoor het onder de zetel terechtkomt en dan moet hij wachten totdat ik de zetel wegschuif bij het stofzuigen vooraleer hij zijn balletje terugkrijgt. Dexter is echter inventief en heeft er iets op gevonden. Hij haalt een kasticket van Delhaize uit de papiermand en komt die brengen waar je dan een prop mee moet maken zodat we terug balletje gooien kunnen spelen. Deze prop komt hij dan ook altijd netjes terugbrengen. Als het papier te nat wordt, dan haalt hij gewoon een nieuw kasticket uit de papierbak.

Dexter heeft ook een vlinder die aan een touwtje hangt als speeltje. Hij is verdorie supersnel om telkens die vlinder te vangen in volle vlucht. Iedere avond voor het slapengaan dient er met de vlinder gespeeld te worden. Na het spelen leggen we de vlinder weg op het hoofdeinde van het bed. De volgende ochtend komt Dexter zijn vlinder altijd netjes afgeven aan één van ons en wij moeten dan heel de dag de vlinder bewaken want die duivelse Milo durft wel eens zijn vlinder pikken.

Van al dat spelen word je natuurlijk moe en Dexter heeft verschillende slaapplaatsjes om uit te rusten. Als het nu past of niet, wil hij ook wel eens op jouw schoot komen slapen en dan wringt hij zich erop. Je moet dan maar alles laten vallen zodat meneer zijn schoonheidsslaapje kan doen. Soms gebeurt het dat hij gaat slapen op de opgeplooide fleece dekentjes op de stoel waar hij dan eerst een mooi nestje van maakt. Of hij maakt het nestje in het fleecedeken dat op de zetel ligt. Als je dan ‘s avonds van het werk thuis komt en in de zetel kijkt, dan zie je alleen nog een nestje.

Het is duidelijk dat onze jonge heer het graag warm heeft. Dexter doet namelijk altijd alle openstaande deuren dicht zodat het lekker warm blijft in de living. Ik heb nog nooit een kat systematisch alle deuren weten sluiten. Onze badkamer is normaal gezien dicht, maar na het nemen van een bad, laten we de deur openstaan zodat de condens kan verdwijnen aangezien onze badkamer geen venster heeft. Dexter hoort van ver dat je de deur opent en komt dan boos pruttelend terug de deur dicht doen. Hoe vaker je de deur terug open doet, hoe meer hij pruttelt want dan moet hij altijd van zijn zetel komen om die verdoemde deur terug dicht te doen. Soms heb je zelfs pech dat je nog in bad zit wanneer meneer de deur al dicht wil. Nog nooit zo’n milieubewuste kat geweten, onze energierekening zal zeker dalen in de toekomst.

Behalve honden-DNA, bezit Dexter ook nog een vleugje apen-DNA. Hij hangt, slingert, springt,… aan zijn krabpaal. Bij ieder bezoek aan het apenverblijf in de zoo zijn we verbijsterd over de gelijkenissen. Dexter heeft een lange staart die het hem gemakkelijker maken om zijn evenwicht te houden, het enige dat hij nog niet doet zoals een aap is met zijn staart rond de krabpaal slingeren. Als kitten zat hij ook bovenaan op de krabpaal en we dachten altijd als hij groot is, zal hij dat niet meer kunnen, maar jawel hoor, hij zit nog altijd bovenaan op de krabpaal, maar puilt er langs alle kanten over.

Dexter heeft ook ongewone eetgewoontes, zo is hij zot van groenten, maar lust hij absoluut geen melk. Welke kat lust nu geen melk en is vegetarisch? Als je Dexter de keuze geeft tussen witloof en ham, dan verkiest hij het witloof en durf het niet terug af te nemen. Als kitten kwam hij altijd op mijn schouder zitten als een papegaai om te zien wat er aan eten te verdienen viel. Ik heb hem dat nooit afgeleerd want vond het wel fijn om zo stukjes eten te geven terwijl hij op mijn schouder zit. Natuurlijk is Dexter niet klein gebleven en blijft hij op mijn schouder zitten, wel zitten is veel gezegd, eerder liggen in mijn nek met zijn staart rond mijn hals gekruld. Soms zit hij nog wel eens, maar dan moet hij veel moeite doen om zijn evenwicht te bewaren.

Dexter is ongelooflijk jaloers. Als je Milo te veel aait, dan komt hij er pruttelend aan. Hij wil niet noodzakelijk zelf aaitjes op dat moment, maar wel dat je stopt met Milo te aaien. Dexter krijgt nochtans genoeg aandacht. Milo heeft van tijd tot tijd ook aandacht nodig. Hoogsensitiviteit zou ook bij dieren voorkomen, wij zijn er alvast van overtuigd dat Dexter hoogsensitief is, hij voelt perfect de sfeer en onze emotionele toestand aan. Bij een verdrietige bui, is hij er als de kippen bij om je te komen troosten.

Dexter is ook ongelooflijk nieuwsgierig en is dan ook vaak op ontdekkingstocht. Als hij echter geluid hoort dat hij niet kent, dan krimpt hij ineen van angst. Zo hebben we tijdens de oudejaarsnacht tot 3 uur bij Dexter gebleven die zo’n angst had van het vuurwerk dat hij zich weg stopte. Waar hij ook schrik van heeft, is van een trip naar de dierenarts. Hij heeft dan zo’n grote angst dat heel zijn verhuiskooitje beeft, nochtans is Sarah een hele lieve zorgzame dierenarts.

We hebben meestal 3 katten, maar eind vorig jaar hebben we onverwacht afscheid moeten nemen van onze dove witte kat Sella. Haar zwakke hartje heeft het begeven. We zijn momenteel op zoek naar een kitten van het ras karthuizer of siamees. We willen echter niet de broodfok stimuleren want dat is al erg genoeg voor die dieren, dus zijn we op zoek naar goede betrouwbare fokkers die wel om hun dieren geven. Tegen het eind van het jaar zouden we toch graag terug 3 katten hebben, indien we geen raskat vinden, dan zullen we terug opteren voor een kitten van het asiel.

Het fijne aan huisdieren is dat ze je onvoorwaardelijk lief hebben, alhoewel, die van ons zijn onvoorwaardelijk zolang ze maar hun eten op tijd krijgen. Dexter vindt het helemaal niet erg om een vrouwenhand aan te raken. Hij vindt het zelfs heel fijn dat deze vrouwenhand zijn zachte blinkende vacht aait. Hij kan er maar niet genoeg van krijgen. Er is maar één nadeel, zijn baasje heeft helaas een kattenallergie. HATSCHI!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: