Blog #2018-008 “Paaseitjes”

30124622_185495172085609_5362286824344595930_n

Ik had na mijn vorige blog nog geen enkel idee waarover mijn volgende zou gaan, totdat mijn fijne collega en één van mijn trouwe bloglezers een blog over paaseitjes voorstelde. Het was tenslotte toch goede vrijdag en Pasen was in aantocht.

Wat vieren de katholieken met Pasen? Ik ben reeds een groot deel vergeten van alle gebruiken in het katholicisme, maar Pasen dat weet ik nog. Yup paaseitjes hé. Euh, excuseer, ik bedoelde de herrijzenis van Jezus nadat die verraden geweest is door Judas en gestorven is aan het kruis door toedoen van de Romeinen. Voilà, dat is het in een notendop.

Uitdagingen zoals een maand zonder alcohol, 30 dagen zonder klagen, 30 dagen zonder vlees zijn tegenwoordig in en zeer populair. 40 dagen sober leven – beter bekend als “de vasten” – daarentegen heeft de laatste jaren aan populariteit ingeboet. Wie doet er tegenwoordig nog mee met de vasten? Ik alvast niet en niemand kan mij ervan overtuigen om die challenge aan te gaan. Wie gaat volgend jaar wel de uitdaging aan? Misschien smaken die paaseitjes nog beter als je ze echt verdiend hebt na 40 dagen te vasten.

Waar komen die paaseitjes nu vandaan? Blijkbaar begroeven de Germanen eieren in hun akkers bij het begin van de lente opdat ze vruchtbaar zouden worden. Ah, nu weet ik waar die belachelijke traditie van komt een eitjes te verstoppen. Als kind vond ik daar dus niets aan om chocolade eitjes te zoeken. Ik heb deze traditie nooit weten te appreciëren, ik snap nog altijd niet wat daar nu plezant aan is. Misschien is het plezantste wel om de eitjes te verstoppen, maar aangezien ik zelf geen kinderen heb, zal ik er nooit achter komen.

Echte katholieken geloven natuurlijk dat de klokken van Rome de eitjes gedropt hebben. Ik herinner mij nog dat mijn ouders vanaf Witte Donderdag tot en met Pasen altijd een omweg maakten en een straat verder dienden te parkeren wanneer ze naar de bakker gingen want de bakker lag naast de kerk. We mochten toch niet zien dat het verhaal van de klokken niet waar was aangezien de klokken nog bij de kerk aanwezig waren terwijl ze eigenlijk onderweg naar Rome moesten zijn om die eitjes te halen.

Ik heb het al over Pasen en paaseitjes gehad, maar wie heeft nu toch die paashaas uitgevonden? Protestanten geloven niet in het verhaal van de klokken van Rome, dus hebben ze maar een paashaas uitgevonden. De paashaas verstopt eieren op Pasen. Nu is dit verhaal veel gemakkelijker vol te houden dan de leugen van de klokken. Je moet als katholieke ouder toch verdomd goed aandachtig zijn. Veel te veel kerken met zichtbare klokken en die klokken vertrekken dan nog eens op Witte Donderdag naar Rome om pas met Pasen terug te keren, dat zijn 4 dagen die om aandacht schreeuwen , één onoplettendheid en jouw kleine doorprikt jouw leugen. De Protestanten hebben dit dus beter bezien.

Pasen betekent net zoals Sinterklaas een overdosis aan chocolade. Als kind lustte ik heel graag chocolade, maar dat heb ik snel afgeleerd want ik krijg migraine aanvallen van chocolade. Ik lust nog altijd chocolade en soms laat ik mij eens gaan, want chocolade bezorgt je dat goed gevoel (zou alleen maar bij vrouwen werken). Ik ben dat dan ook weer snel voor een aantal jaren afgeleerd wanneer de migraine komt opsteken.

Dit jaar viel Pasen samen met 1 april, traditioneel een dag een grappen uit te halen. Wie heeft het aangedurft om zijn kinderen te laten zoeken naar eitjes die hij niet verstopt heeft om dan doodleuk te roepen: “1 april”?!?
En waar komen die aprilvissen vandaan? Waarschijnlijk van het Frans “poisson d’avril”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: