Blog #2018-006 “Vegetarisch”

 

C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_20638917_1614610385280642_3438716752033728727_nNa alle recentelijke berichten over wanpraktijken in slachthuizen word je al consument toch wakker geschud. Zou ik er mijn stukje vlees kunnen voor laten? Neen helemaal niet, ik word geen vegetariër. Ik ben er trouwens van overtuigd dat vegetariërs tekort hebben van bepaalde stoffen door geen vlees meer te eten. Ondanks dat ik van dieren hou, eet ik heel graag vlees. De vele BBQ’s zijn het enige goede aan de zomer.

Recentelijk heb ik het boek “We aaien ze, we haten ze, we eten ze” van Hal Herzog gelezen. Het thema van het boek gaat over waarom het zo lastig is om logisch te denken over dieren. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is hoe wij ons psychologisch verhouden ten opzichte van dieren. Wie niet wil weten hoe zijn vlees op zijn bord komt, kan best die alinea’s overslagen. Ondanks dat dieren er schattig uitzien, heb ik geen enkel probleem om hun vlees te eten aangezien in mijn psyche deze er speciaal voor gekweekt worden. Zou ik mijn schattige huisdieren kunnen opeten? No way! Ik verhonger nog liever.

Het breekt toch telkens mijn hart als ik de nieuwsberichten lees en filmkes zie van de dierenmishandelingen en het gesjoemel in kwekerijen/slachthuizen. Ik ben zeker voorstander van strengere controles en zwaardere straffen voor overtreders van dierenmishandeling. Het voedselagentschap FAVV ligt momenteel onder vuur, maar zonder zo’n agentschap zou het nog erger zijn. Hopelijk leert het agentschap uit zijn fouten en verbetert het zijn werking in de toekomst. Meer en strengere controles houden ook meer personeel in en dus een extra kostenplaatje. Ik heb er als hardwerkende burger geen enkel probleem mee dat de belastingen, die ik altijd netjes op tijd betaal, hiervoor aangewend worden.

Is diervriendelijk vlees een utopie? Ik geloof niet dat er ooit diervriendelijk vlees beschikbaar zal zijn. Het neemt niet weg dat slachthuizen en kwekerijen het zo aangenaam mogelijk kunnen maken voor de dieren. Bekijk zeker onderstaand videoke van Temple Grandin die een oplossing heeft. Temple Grandin heeft het syndroom van Asperger (autisme spectrum) en is zoöloge. Door haar autisme heeft ze als talent dat ze inzicht heeft in hoe dieren de wereld zien. Ik ben van mening dat de overheid slachthuizen zouden moeten aanmoedigen (lees verplichten) om hun slachthuizen om te bouwen zoals in het videoke. Ik vraag me af als we als consumenten die overheid ook wat kunnen stimuleren?
https://www.youtube.com/watch?v=VMqYYXswono

Als consument kan ik wel bewuster omgaan met verspilling. Zoals jullie weten verplaats ik mij per trein en helaas rijden die niet altijd even tijdig. Het gebeurt dus vaak dat we al boodschappen hebben gedaan, maar toch verkiezen om uit te eten bij laattijdige aankomst thuis. Spijtig genoeg denken we er niet tijdig aan om ons kieken in de diepvries te stoppen waardoor later in de vuilbak beland met de woorden “Weeral een kieken voor niets gestorven”. Waar ik mij ook kan in vinden is om minder vlees te consumeren door kleinere porties vlees te nuttigen of een aantal vegetarische dagen in te lassen. Als veel consumenten bewust worden van de hoeveelheid vlees die geconsumeerd wordt en er bewust voor opteren om minder vlees te consumeren, dan zullen de producenten wel gedwongen worden om minder dieren te slachten en niet alleen maar aan hun winstmarges te denken. Een bijkomend voordeel van minder vleesconsumptie is dat de gigantische ecologische voetafdruk ook teruggedrongen wordt. De huidige hoeveelheid vleesconsumptie is niet houdbaar. Wie weet staat ons de toekomst te wachten zoals in de reeks “Travelers” zonder vlees.

Er bestaat nog een alternatief voor vlees, namelijk insecten, spinnen, schorpioenen,… INSECTEN?!? INSECTEN?!? INSECTEN?!?
BAM!!! Kortsluiting in mijn hersenen. Ik ben daar psychologisch niet klaar voor. De gedachte alleen al roept zoveel afkeer op. Als je me een insectenburger aanbiedt die er niet als een insectenburger uitziet en je vertelt het me niet, dan eet ik hem waarschijnlijk wel op. De kans is zelfs groot dat ik hem nog lekker zal vinden ook. Het zit allemaal in mijn hoofd!

Jaja Milo, heb jij alweer honger? Ik zal je potje vullen met droge voeding met beaf smaak. Hmmm, misschien is dit wel de toekomst ook voor ons. Droge voeding met een smaakje. Wel dat zou ik nog wel alle dagen kunnen eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: