Blog #2018-004 “Emo-eten”

28872535_177559479545845_1864391986268950683_n

Een weegschaal? Dat gebruikte ik niet. Ik handhaafde 1 regel: als ik naar beneden kijk en mijn buik verder uitsteekt dan mijn borsten, dan is het tijd om er iets aan te doen. Niet echt een gezonde maatstaf zeker als je een stevige boezem toebedeeld gekregen hebt. Ik viel ook vaak ziek omdat mijn immuniteit niet optimaal was. Tijd om de oorzaken op te sporen en deze aan te pakken om mijn aantal ziektedagen terug te schroeven. Eerste stap: weegschaal afstoffen en eens zien hoeveel ik nu exact weeg “Damn, zo veel!?!” Met een BMI van boven de 35 zit ik toch in de risicocategorie voor verschillende ziektes. Goede voornemens maken op 1 januari is niet aan mij besteed. Ik weet toch dat ik er mij niet kan aanhouden, dus waarom nog moeite doen om er te maken. Wil dit dan zeggen dat ik geen goede voornemens maak? Neen, helemaal niet, ik maak ze wanneer ze bij mij opkomen en zijn ze intrinsiek gemotiveerd.

In oktober 2016 heb ik besloten dat ik 30 tot 35 kg kwijt wil raken. Degene die mij persoonlijk kennen, kunnen het amper geloven dat ik echt 30 kg kwijt dient te geraken om een BMI van 25 te bereiken en schrikken allemaal als ik mijn begin gewicht vermeld. Met mijn 1,62 meter ben ik niet van de grootste, ik lijk wel groter dan ik ben omdat mijn schoenen mij 5 cm boosten. In 2017 heb ik mijn plan verder gezet op eigen kracht, maar intussen zijn we al in 2018 beland en ik ben tot nu toe 10 kg kwijt wat op zich al een succes is. Helaas heb ik al dikwijls 10 kg kwijt geraakt want ik ben gedurende die periode vaak terug op mijn begin gewicht terecht gekomen. De grootste boosdoener: emo-eten!

In 2018 wil ik er nu echt eens werk van maken om die resterende 20 kg kwijt te spelen. Ik ben nog steeds te koppig om een dieet te volgen of een diëtiste te raadplegen. Een diëtiste dient maar te beginnen met “Je mag niet,…” BAM!!! Kortsluiting in mijn hersenen die zich direct verdedigend opstellen. Het is al om zeep nog voor het begonnen is. Ik geloof ook niet in een dieet want nadien krijg je al het gewicht terug. Waar ik wel in geloof is een gedragsverandering met andere eetpatronen. In tegenstelling tot een dieet zijn die permanent. Ik ben zeker niet de enige die hierin geloof, kijk maar eens naar het aanbod van boeken: Pascale Naessens, Sandra Bekkari,… Sorry, maar Pascale Naessens is mijn meug niet, ik vind dat niet lekker. Wat ik wel lekker vind zijn de gerechten van de WeightWatchers, dus waarom zou ik veranderen van stijl?

Hoe ga ik dit nu aanpakken? Door mijzelf uit te hongeren? Absoluut niet want dat hou je toch niet vol. Door minder uit te eten? Ook absoluut niet want ik ben en blijf tenslotte een levensgenieter. Ik ben 10 kg kwijt geraakt tijdens een periode waar we wekelijk 1 tot 3 keer gingen uit eten. Meestal zit de NMBS er voor iets tussen bij het vaak uiteten. Bij serieuze treinvertraging hebben we geen zin meer om zelf te koken. Misschien kan ik de NMBS vriendelijk verzoeken om voortaan de treinen op tijd te laten rijden. Een stemmetje in mijn hoofd zegt: “Muhahaha, het ijs op Antarctica is nog eerder gesmolten dan treinen van de NMBS die op tijd rijden, muhahaha”.
In plaats van voor-, hoofdgerecht en dessert, nemen we meestal enkel nog een hoofdgerecht. Slaatjes op restaurant daar kun je mij ook niet van overtuigen. Ik verkies een goei stukje vlees op mijn bord, vis lust ik ook wel, maar ik neem dit niet vaak aangezien het niet altijd op de menukaart aangeduid staat of die gepaneerd is of niet. Ik haat gepaneerd voedsel.

Hoe dan wel? Volgens het boek “Invloed, de 6 geheimen van het overtuigen” van Robert B. Cialdini heb ik de eerste stap al genomen door mijn plan met jullie te delen. Niemand lijdt graag gezichtsverlies, dus onbewust ga je er alles aan doen om te slagen in je plan. Bedankt trouwe bloglezers!

Van het boek “Uitstelgedrag” van Piers Steel heb ik opgepikt dat je best je goals in kleinere doelen kunt opsplitsen. Voilà, per 5 kg gewicht verliezen. In principe zou je er nog een tijdsaanduiding bij moeten vermelden, dus 20 kg in 1 jaar tijd, dat is 5 kg per kwartaal.

Een volgende handige tip haalde ik uit het boek “De kracht van geld” van Claudia Hammond in het gedeelte over geld sparen. Ik heb dit een beetje aangepast zodat het past in mijn kader van gewicht te verliezen. Het probleem met emo-eten is dat je gemakkelijk toegang hebt tot eten: snoepautomaten, broodjeszaken, pitta- en kebabzaken en pizzeria’s, frituren, hotdogkramen,… Nu om een extra rem te zetten om mij te laten gaan wanneer ik al deze zaken passeer op weg naar huis, verplicht ik mezelf om cash te betalen. Ik haat betalen met cash want dat moet je tellen, duurt het te lang om wisselgeld terug weg te steken,…! Ik heb trouwens ook niet altijd cash bij omdat ik altijd met kaart betaal.

De belangrijkste tip komt echter uit het boek “Waarom eet je te veel?” van Deepak Chopra. Zorg dat je goed in je vel zit zodat je niet eet ter compensatie. Voilà het boek slaat de nagel op de kop van mijn probleem. Sinds 2016 ben ik in therapie bij een psycholoog om ook aan mijn psychische gezond te werken. De periodes waar ik mij psychisch sterk in mijn schoenen sta, zijn ook de periodes waar de weegschaal een gewichtsafname registreert. Bedankt Esther!

Volgende persoonlijkheidskenmerken zullen mij ook helpen om mijn plan te realiseren: wilskracht, doorzettingsvermogen ( = koppigheid), zelfvertrouwen, discipline en intrinsieke motivatie.

Ik hoor iemand van jullie zeggen: “Maar je bent het belangrijkste vergeten: bewegen”. Klopt, ik heb dit niet vermeld. Als reumapatiënt is het niet evident om extra te sporten. Zwemmen mag, maar dat doe ik echt niet graag. Ik ben overtuigd dat ik mijn plan kan afwerken zonder extra beweging. Ik kies er bewust voor om te voet naar het werk te gaan – ah nee, niet van Essen naar Mechelen hé, tot aan het station – om mijn dagelijkse beweging te hebben. Elke werkdag ga ik voor mijn goal van 10 000 stappen en meestal geraak ik daar met een kleine inspanning wel aan. Nu nog een oplossing vinden voor de dagen thuiswerk waar ik amper 3000 stappen verzamel.

Mijn goede voornemen voor 2018 zijn dus verder werken aan mijn gezondheid zowel fysisch als psychisch, maar beiden gaat heel traag.

Wie wil er nog gewicht verliezen door een gezondere levensstijl aan te nemen? Voel je vrij om me te vergezellen op mijn pad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: