Blog #2018-003 “Tournée Minérale”

28424471_175479896420470_8658529569788609906_o

Zoals de meeste onder jullie wel weten ben ik een levensgenieter en daar hoort lekker eten bij. Geef toe, de gerechten smaken nu éénmaal beter met een glaasje wijn dan met water! Aangezien we wel vaak uit eten gaan, ben ik dus wel vrij getraind om wat alcohol achterover te slaan, 8 Duvels is dus geen enkel probleem.

Mijn papa heeft ons helaas veel te vroeg verlaten in september 2016. Enkele maanden later flirte ik toch met alcoholverslaving. Het is nooit een goed idee om te drinken tegen verdriet, problemen,… Ik heb voor mezelf beslist om geen druppel alcohol meer te drinken voor een zekere periode, toch zeker tot de drang om alcohol te nuttigen verdwenen was. In het begin was het toch heel moeilijk om de verleiding te weerstaan om op restaurant geen alcoholische aperitief en wijn te nuttigen. Water nuttigen op restaurant?!? Boem!!!, kortsluiting in mijn hersenen!!! Dat kan toch niet, het hoort gewoon zo, totdat er een stemmetje in mijn hoofd zei: “Wat denk je van cola zero?” Je wordt uiteraard niet geacht om te luisteren naar stemmetjes in je hoofd want meestal zijn die up to no good, maar deze keer maakte ik toch een uitzondering. Cola zero, dat kan nog net, dus mijn hersenen starten zichzelf opnieuw op – rebooting…. cola zero… rebooting…
Na een maand was de drang naar alcohol terug onder controle.

In 2017 werd de eerste editie van Tournée Minérale georganiseerd. Bij deelname engageer je jezelf om heel de maand februari geen alcohol te drinken. Aangezien ik toch al in een “min of meer geheel-onthoudende” periode was, heb ik mij ingeschreven om mee te doen. Maar jah, ieder jaar opnieuw verjaar ik en komt valentijn ook langs in februari. We zijn toen ook een mid-week naar Brugge geweest. Balans van Tournée Minérale 2017 was 10 van de 28 dagen alcohol genuttigd. Het is dus niet echt een succes te noemen, maar aan de andere kant waren het er wel weer 18 dagen zonder alcohol, klinkt al stukken beter hé.

Na februari volgt uiteraard maart, maar ik vertoefde toch terug in een klein dipje waar de lokroep van alcohol weer heel luid te horen was. Terug tijd om een geheel-onthoudende periode in te lasten om de drang tijdig een stop toe te roepen voordat het te laat is. Ik heb geen tijd (lees geen zin) heb om mij in te schrijven bij de AA. Groepsessies is helemaal niets voor mij, dat zou pas een reden zijn om te drinken…

Intussen ben ik wel overgestapt van cola zero naar mineraalwater. Nu lijkt het helemaal niet zo vreemd meer om water te bestellen wanneer we uit eten. Na deelname aan de eerste editie van Tournée Minérale heb ik toch wel enkele voordelen ontdekt. Ten eerste slaap ik veel beter en mijn partner ook een klein beetje beter aangezien ik opmerkelijk minder snurk. Ten tweede voel ik mij veel fitter in mijn vel en heb ik veel meer energie. Ten derde verdien ik extra euro’s. Mijn partner en ik hebben elk een maandelijks basisbudget dat we kunnen spenderen aan games, boeken,… We kunnen extra budget verdienen: 1 euro voor elke dag zonder alcohol en 10 euro voor elke week dat we niet zijn gaan eten. Laat het duidelijk zijn dat die 10 euro zelden verdiend wordt. Als laatste reden, maar niet de minst onbelangrijke, de volgende dag is er helemaal niets aan de hand.
Helaas verlies ik geen gewicht wanneer ik geen alcohol drink, maar aan de andere kant, als ik mij dan eens volledig laat gaan en de liters rijkelijk stromen, dan kom ik ook geen grammeke bij.
Om al deze praktische redenen drink ik nog amper alcohol, meestal alleen maar thuis met zijn tweetjes en dan meestal nog bij speciale gelegenheden zoals verjaardagen, oudejaar,…
Ook op familiefeestjes zijn ze al gewoon dat ik zero alcohol verkies en het is altijd praktisch om een bob bij te hebben.

Wanneer de tweede editie van Tournée Minérale aangekondigd werd, heb ik mij direct ingeschreven. Aangezien ik nog amper alcohol drink, moet 28 dagen zonder wel geen enkel probleem opleveren. Easy peacy! Niet dus, hé. Onze hersenen zijn iets bizar.
Toevallig zijn we op 31 januari 2018 gaan uiteten, uiteraard met aperitief en een flesje wijn. We vertelden Wendy dat het vandaag nog “mocht” en dat we er van moesten profiteren want vanaf morgen niet meer voor 28 dagen. Het voordeel van deze bistro is dat ze ook een wijnhandelaar zijn dus, we hebben zelfs nog een extra fles wijn meegenomen voor thuis. Wendy vertelde ons dat ze haar voorbereiding al gedaan had en enkele mocktails samengesteld had dat ze ging aanbieden tijdens de Tournée Minérale.

Een week later had mijn trein serieuze vertraging waardoor de moed om zelf te koken ons in de schoenen gezakt was. Een telefoontje naar Wendy en we hadden chance, ze had nog een tafeltje voor 2. Bij het brengen van de menukaarten keek ze twijfelend naar ons van “menen die dat nu echt dat ze meedoen of toch niet, moet ik hun die mocktail kaart nu overhandigen of niet”, dus ik dacht ik zal ze een handje helpen: “Wendy, we willen een Mocktail proeven”. “Ah, dan dus toch echt”. “Ja, echt, we doen onszelf 28 dagen den duvel aan”. Nu het bizarre is dat ik voorheen geen enkel probleem had met mineraalwater te bestellen, maar tijdens deze Tournée Minérale, heb ik telkens een Mocktail besteld en bij het eten frisdrank…

En toen kwam valentijn… ‘s morgens bij opstellen van het boodschappenlijstje vroeg mijn partner “Wil je Bubbels vanavond” en mijn eerste reactie was “Ah nee, het is Tournée Minérale”. Je raadt het al, 10 minuten later was ik van gedacht veranderd, ik had wel zin in die goede cocktail dat we met oudejaar gemaakt hadden. Wij op zoek tussen onze papierstapel naar het boekje van Delhaize en maar zoeken en zoeken. Ah boekje van Delhaize, damn, verkeerd boekje, is dat van januari en we hebben dat van december nodig. Nog wat dieper in onze papierstapel vonden we het boekje terug. Ah de lekkere cocktail met Bubbels, granaatappelsap en Crème de Cassis. De aperitieven hebben wel gesmaakt, helaas was de fles Bubbels veel te snel leeg. Mijn partner kreeg het lumineus idee om de bubbels te vervangen met Nalu Exotic. Een exotisch smaakje zal wel passen bij de rest van de ingrediënten en inderdaad het smaken matchen perfect. 1 blikje was net gepast om 2 cocktails van te maken en onze ijskast telde 5 blikjes toen we begonnen en we zijn geëindigd met 0 blikjes in de ijskast. Om 3 uur ‘s nachts, BAM!!! ogen wagenwijd open en klaarwakker. Ik kijk naast mij en mijn partner identiek hetzelfde. Jah, dat heb je natuurlijk met energiedranken. We zijn toch maar in bed blijven liggen en uiteindelijk toch terug in slaap gevallen.

Wat later gingen we uiteten in een ander restaurant, dus ik vroeg of ze mocktails hadden want ik vond ze niet op de kaart. De heer keek mij aan en vroeg mij heel verlegen “Wat is een mocktail”. “Euh,…” FREEZE, terug bevrozen, ik had deze vraag helemaal niet verwacht. Terwijl mijn hersenen in bevrozen toestand dachten “Huh, welke horeca-uitbater heeft nu nog nooit van een mocktail gehoord, nog nooit gehoord van Tournée Minérale,…” bleef ik die maar aanstaren zonder antwoord. Mijn partner greep op dat moment maar in door te antwoorden in mijn plaats: “Een mocktail is een cocktail zonder alcohol”. Hij had dan wel niet van mocktail gehoord, maar hij had er wel ene en hij was nog lekker ook.

De laatste week van de Tournée Minérale kreeg ik het toch echt moeilijk. Ik voelde echt een drang naar alcohol. Maanden heb ik zonder alcohol overleefd, maar alleen het feit dat het niet mocht, kreeg ik er zin in. Damn you bizarre hersenen! Waarom is alles die verboden is toch zo verleidelijk!?!
Balans van tweede editie Tournée Minérale: 1 dag alcohol en 27 euro extra verdiend. Volgend jaar voor 0 dagen?

En waar is dat feestje?

One Comment on “Blog #2018-003 “Tournée Minérale”

  1. Pingback: Blog #2019-005 “Tournée Minérale v3” – Musquito

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: